Πολιτική
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2004 16:50

Διαμαντοπούλου: Πρόταση διεξαγωγής του debate αύριο

Την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προτείνει μία και μόνο προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ¶ννα Διαμαντοπούλου, απορρίπτοντας τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για μη δημοκρατική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι των άλλων κομμάτων.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια κλιμάκωση που φθάνει τα όρια της υστερίας. Η Νέα Δημοκρατία, από τη μια συζητά με το ΠΑΣΟΚ για την οργάνωση του debate, και από την άλλη καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για μη δημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στα άλλα κόμματα. Όλα τα άλλα κόμματα, βάλλουν απευθείας κατά του ΠΑΣΟΚ και της επιλογής του να οργανώσει ένα δημοκρατικό διάλογο. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την παραμικρή σκιά στον πυρήνα της ουσίας της πολιτικής μας -που είναι ο δημοκρατικός διάλογος και η συμμετοχή- να αποδεχθούμε να αμφισβητείται η δημοκρατικότητά μας και η διάθεση για διάλογο», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι τη σχετική απόφαση έλαβε χθες ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο σύσκεψης με τους συνεργάτες του, εκτιμώντας ότι υπήρξε «κλιμάκωση της επίθεσης και προσπάθεια διακωμώδησης της πολιτικής συζήτησης» -επικαλούμενη μάλιστα, και σχετική δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πετάξουν μαζί αετό».

Στην ερώτηση γιατί δεν κατέστη δυνατόν να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ δύο αναμετρήσεις –μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων– η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι «είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε επί της αρχής. Αφού συμφωνούμε ότι υπάρχει μια ισονομία και ισοτιμία όλων των κομμάτων και ανάγκη συζήτησης όλων επί ίσης βάσης των πολιτικών αρχηγών, αυτή την αρχή να αποδεχθούμε και να οργανώσουμε το διάλογο όσο το δυνατόν καλύτερα».

Εξ άλλου, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ότι το κυβερνών κόμμα προτείνει τη διεξαγωγή του τηλεοπτικού αυτού διαλόγου αύριο, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στην εν λόγω αναμέτρηση οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Επιπροσθέτως, η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να τοποθετηθεί επί του πορίσματος των ορκωτών λογιστών για τις παρατυπίες στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Αθηναίων.

«Xθες ζητήσαμε απ’ όλους τους υπευθύνους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το τι ακριβώς συμβαίνει και με ποιόν τρόπο θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του ανήκουν». Αναφερόμενη στον κ. Αβραμόπουλο και την κ. Μπακογιάννη, επισήμανε πως «όλοι γνώριζαν». «Όλοι γνώριζαν, αλλά ο κ. Καραμανλής δεν απάντησε: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Από τις απαντήσεις, όλοι συμφωνούν ότι υπήρξε κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση. Όπως επίσης είναι σαφές ότι η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, γι αυτό και σταμάτησε οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα. Μπαίνει λοιπόν, μείζον θέμα, ποιο είναι το μοντέλο διαχείρισης, ποιο είναι το μοντέλο διοίκησης και ποια είναι τα περιθώρια ανοχής που δείχνει η ΝΔ, απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Εμείς επ’ ουδενί δεν θα προχωρήσουμε σε καταγγελτικό λόγο επί προσώπων, πλην όμως θα θέλαμε ένα δείγμα γραφής και από τη ΝΔ όσον αφορά τέτοιου τύπου φαινόμενα» συμπλήρωσε η κα Διαμαντοπούλου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε ότι υπάρχουν «ευθύνες με πολιτικό και ποινικό χαρακτήρα» και πως η δήμαρχος και το διοικητικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων έχουν την ευθύνη να χειριστούν τα πορίσματα σύμφωνα με την πολιτική τους επιλογή. Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου υπενθυμίζοντας τη στάση και την αποφασιστικότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην υπόθεση της τροπολογίας για το Πόρτο Καράς, κάλεσε τον κ. Καραμανλή να δείξει πώς αντιμετωπίζει τα δείγματα της «διασπάθισης και της κακοδιαχείρισης» καθώς, «δεν είναι μόνον ο κ. Αβραμόπουλος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι».