Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ένα μεγάλο τμήμα του τείχους κατέρρευσε στην περιοχή του μονοπατιού από την είσοδο της Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα η διέλευση των επισκεπτών από το σημείο να απαγορευθεί λόγω επικινδυνότητας.
Την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του τείχους του Κάστρου της Μύρινας προκάλεσαν οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Λήμνο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ένα μεγάλο τμήμα του τείχους κατέρρευσε στην περιοχή του μονοπατιού από την είσοδο της Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα η διέλευση των επισκεπτών από το σημείο να απαγορευθεί λόγω επικινδυνότητας. Το τμήμα του τείχους που κατέρρευσε κάλυψε το μονοπάτι σε μήκος περίπου 20 μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος του Κάστρου της Μύρινας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Οι πρόσφατες εργασίες που έγιναν σε αυτό περιορίστηκαν στη συντήρηση μέρους της κύριας πύλης του.
Όπως έγινε γνωστό γίνονται προσπάθειες να προχωρήσει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η μελέτη συντήρησης των τειχών. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το Φρούριο της Μύρινας είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου.
Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, οχυρώνει την Μύρινα. Ο διάδοχός του όμως, Λεονάρδο Ναβιγκαγιόζο, είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εντός του Φρουρίου κατοικούσαν Τούρκοι.
Κατά την πολιορκία της Μύρινας το 1770 από τον ρωσικό στόλο, τα τείχη του Φρουρίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στην ανατολική και νότια πλευρά το τείχος είναι υψηλό και ο αριθμός των πύργων σχετικά μεγάλος, ενώ στην βόρεια και δυτική πλευρά το τείχος είναι κατά πολύ χαμηλότερο και οι πύργοι σπανιότεροι.
naftemporiki.gr