Πολιτιστικά
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 08:30

Σαμ Γκρην και yMusic σε ένα «Ζωντανό μουσικό σινεμά»

Ο κινηματογράφος ενώνεται με τη μουσική σε ένα ξεχωριστό διήμερο αφιέρωμα στο «Ζωντανό μουσικό σινεμά», με πρωταγωνιστές  τον - υποψήφιο, το 2004, για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ - Σαμ Γκρην και το εξαμελές συγκρότημα yMusic, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κινηματογράφος ενώνεται με τη μουσική σε ένα ξεχωριστό διήμερο αφιέρωμα στο «Ζωντανό μουσικό σινεμά», με πρωταγωνιστές  τον - υποψήφιο, το 2004, για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ - Σαμ Γκρην και το εξαμελές συγκρότημα yMusic, οι οποίοι επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 13 και 16 Μαρτίου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συναυλία και masterclass από τους yMusic, προβολή - παράσταση του ντοκιμαντέρ «The measure of all things» και σεμινάριο από τον Σαμ Γκρην.

Παρασκευή 13 Μαρτίου
Αναγνωρισμένοι για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής, οι βιρτουόζοι μουσικοί των yMusic, το απόγευμα της 13ης Μαρτίου (16:00 έως 17:30), θα μοιραστούν - με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά - τις τεχνικές και το όραμά τους με Έλληνες μουσικούς και σπουδαστές, σε ένα ιδιαίτερο masterclass. Το βράδυ της ίδιας ημέρας (20:30 έως 22:00), η μπάντα, που αποτελείται από τους Hideaki Aomori, CJ Camerieri, Clarice Jensen, Rob Moose, Nadia Sirota και Alexandra Sopp, θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Δευτέρα 16 Μαρτίου
Ξεναγώντας μας σε έναν θαυμαστό και παράδοξο ανθρώπινο κόσμο, ο ευρηματικός Αμερικανός σκηνοθέτης Σαμ Γκρην, στις 16 Μαρτίου (Αίθουσα MC 2, 17:00 έως 19:00), θα παρουσιάσει - με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά - σεμινάριο για κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημιουργούς, στο πλαίσιο του οποίου θα μοιραστεί τα μυστικά μιας επιτυχημένης εκστρατείας crowdfunding. O όρος crowdfunding είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό, ως πρακτική εξεύρεσης πόρων (κυρίως μέσω διαδικτύου) για την καλλιτεχνική δημιουργία.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας (Αίθουσα Βanquet, 21:00 έως 22:30), σε μια προβολή - παράσταση, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης, που εκπροσωπεί έναν άλλο τρόπο δημιουργίας, έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αφηγείται επί σκηνής, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους βιρτουόζους yMusic, μια σειρά από πορτρέτα, γεγονότα και ρεκόρ που ξεπερνούν το ανθρώπινο μέτρο, μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ «The measure of all things» («Μέτρο πάντων»).

Η ταινία, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Sundance του 2014, είναι μια σπουδή πάνω στη μοίρα, τον χρόνο και τις εξωτερικές συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γκρην έχει αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και παρουσιάζει στοιχεία από τις προσωπικότητες και τις ζωές επτά κατόχων ρεκόρ, από τον ψηλότερο άνδρα έως τον γηραιότερο άνθρωπο και τη γυναίκα με το μεγαλύτερο όνομα. Με την ιδιαίτερη ματιά του, ο σκηνοθέτης δεν εστιάζει στα ρεκόρ, αλλά διεισδύει στον κόσμο των ηρώων του και αναδεικνύει την ατομική και συλλογική αναζήτηση νοήματος. Αυτό, ωστόσο, που κάνει την εμπειρία της ταινίας μοναδική, είναι ότι η αφήγηση γίνεται ζωντανά από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Το διήμερο αφιέρωμα «Ζωντανό μουσικό σινεμά: Σαμ Γκρην και yMusic» εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες», που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Η επίσκεψη του Σαμ Γκρην και του πρωτοποριακού crossover μουσικού σχήματος yMusic πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ τo masterclass και το σεμινάριο crowdfunding υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Fulbright.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία: Α΄ ζώνη: 15 ευρώ, Β΄ ζώνη: 10 ευρώ,  πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 7 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Τιμή εισιτηρίου για την προβολή της ταινίας: γενική είσοδος: 8 ευρώ. Για το εργαστήριο και το σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο: απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ.: 210 7202137. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr