Κόσμος
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 13:52

Ιράν: Υπερσυντηρητικός ο νέος πρόεδρος του οργάνου που ελέγχει τον Ανώτατο Ηγέτη

O υπερ-συντηρητικός αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί επικράτησε του Χασεμί Ραφσαντζανί και εξελέγη επικεφαλής της Συνέλευσης των Ειδικών, ανώτερου θρησκευτικού οργάνου αρμόδιου για τον διορισμό του ανώτατου πνευματικού ηγέτη και την εποπτεία το έργου του.

O υπερ-συντηρητικός αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί επικράτησε του πρώην προέδρου της χώρας, θεωρούμενου ως μετριοπαθή Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και εξελέγη επικεφαλής της Συνέλευσης των Ειδικών, ανώτερου θρησκευτικού οργάνου αρμόδιου για τον διορισμό του ανώτατου πνευματικού ηγέτη και την εποπτεία το έργου του.

Ο 84χρονος κ. Γιαζντί απέσπασε 47 ψήφους έναντι 24 που έλαβε ο κ. Ραφσαντζανί, σε σύνολο 73 ψήφων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Διαδέχεται τον αγιατολάχ Μοχαμάντ Ρεζά Μαχνταβί Κάνι, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο σε ηλικία 83 ετών.

Πρόκειται για σημαντική ήττα για τον κ. Ραφσαντζανί, πρώην επικεφαλής της Συνέλευσης (2007-2011), ο οποίος υποστηριζόταν από μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές.

Η Συνέλευση των Ειδικών συγκροτείται από 86 ιερωμένους που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Είναι αρμόδια για τον διορισμό του ανώτατου ηγέτη, την εποπτεία του έργου του ή την αντικατάστασή του.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι η υψηλότερη πολιτική και θρησκευτική αρχή της χώρας και έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά τις μεγάλες υποθέσεις του κράτους.