Πολιτική
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2004 12:37

Κριτική Καραμανλή σε Γ. Παπανδρέου για επιστροφή σε «σκληρό ροκ»

Τη βεβαιότητά του για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην τηλεόραση του «Αntenna». «Πιστεύω ότι ήδη ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του και ειλικρινά δεν έχω άγχος ή αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου για επιστροφή στο σκληρό ροκ, επισημαίνοντας: «Τις τελευταίες ημέρες, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια της άλλης πλευράς, ξεφεύγει η ρητορική σε απόπειρα οξύτητας και λυπούμαι γι'αυτό. Ευχήθηκα και ήλπιζα με την εκλογή του κ. Παπανδρέου ότι θα αλλάξει κάπως και το πολιτικό κλίμα της αντιπαράθεσης γιατί έχει δώσει δείγματα ευπρέπειας, είναι πολιτικός μιας άλλης γενιάς, αλλά ξαφνικά βλέπω τις τελευταίες ημέρες μια εκτροπή σε υστερίες και πολιτική που θυμίζει τις δεκαετίες του '60 και του '70.Εγώ θα αποφύγω να μπω σ' αυτό το παιχνίδι, επειδή θέλουμε την εμπιστοσύνη και εκείνων που δεν θα μας ψηφίσουν και δεν επιθυμώ να δημιουργήσω σε κανέναν ψυχολογία αποξένωσης, αφού δεν θέλω να αισθανθούν ακόμα και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν αντίπαλοι, γιατί εμείς δεν τους βλέπουμε σαν αντιπάλους». «Αισθάνομαι απόλυτη άνεση με ανθρώπους που ψηφίζουν κάτι άλλο, τους σέβομαι και απαιτώ να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε βασικές προτεραιότητες για την πατρίδα μας», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

«Εμείς οι πολιτικοί είμαστε οι υπηρέτες, και ο πολίτης είναι το αφεντικό», είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε πως μέχρι σήμερα ο πολίτης εισπράττει από το κράτος μία παγερή αδιαφορία, σύγχυση και γραφειοκρατία. Υποσχέθηκε επίσης, ότι η ΝΔ θα δώσει κίνητρα στους εργαζόμενους στο δημόσιο για να αποδώσουν καλύτερα, αλλά θα εφαρμόσει και την αξιολόγηση, αφού –όπως είπε- όποιος αξιολογείται γίνεται από μόνος του καλύτερος.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα αξιοποιήσει και ανθρώπους που δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκπληρώνουν τα κριτήρια της ικανότητας και της εντιμότητας και επισήμανε ότι όχι απλώς είναι ανοιχτός σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά θα το επιδιώξει κιόλας.

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα κάνει διάλογο με τα άλλα κόμματα, ώστε να επιτύχει μια μίνιμουμ συμφωνία συναίνεσης σε ορισμένα θέματα που δεν επιδέχονται κομματικά κριτήρια, όπως είναι η παιδεία και η εξωτερική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ασχέτως του αριθμητικού συσχετισμού στο Κοινοβούλιο, η λαϊκή φωνή έχει σημασία και είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα κόμμα να παίξει με τους θεσμούς και μάλιστα με τον κορυφαίο θεσμό της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, ελάχιστους μήνες μετά την νωπή και σαφή λαϊκή εντολή. Θεωρώ ότι όποιος το επιχειρήσει αυτό θα τιμωρηθεί βαρύτατα και αυστηρά από τους πολίτες».

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ανυπαρξία πόρων αλλά η κακοδιαχείριση, αφού ετησίως χάνονται 10 δισ. ευρώ στην διαφθορά και την γραφειοκρατία. Αναφερόμενος στο χρηματιστήριο σημείωσε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να μοιράσουμε ποινικές ευθύνες, αλλά να υπάρξει πλήρης έρευνα για να ξέρουμε όλοι τι συνέβη, για να μην επανέλθουν τέτοια φαινόμενα, να πεισθούν όλοι ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και να επιμερισθούν οι πολιτικές ευθύνες».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στα δημόσια πράγματα, ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν εκείνα που δεν τους αρέσουν. «Ψηφίστε ότι θέλετε, μην στέκεστε παράμερα, δικαιούστε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε, αλλά μην στέκεστε μακριά, σας έχει ανάγκη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους νέους.