Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 13:59

Χρήση διαστημικής κάμερας για ιατρικούς σκοπούς

Για τους σκοπούς εντοπισμού αλλαγών στα κύτταρα του δέρματος, αόρατων στο γυμνό μάτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος, προσαρμόζεται διαστημική κάμερα της ESA που έχει αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της βλάστησης από το Διάστημα.

Διαστημική κάμερα της ESA, που έχει αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της βλάστησης από το Διάστημα, προσαρμόζεται για τους σκοπούς εντοπισμού αλλαγών στα κύτταρα του δέρματος, αόρατων στο γυμνό μάτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος. 

Εγκατεστημένη σε έναν ιατρικό σαρωτή, η εν λόγω ψηφιακή υπέρυθρη κάμερα που χρησιμοποιείται στον δορυφόρο Proba-V του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω και βαθύτερη εξέταση του ανθρώπινου ιστού για την έγκαιρη διάγνωση δερματικών παθήσεων.

Επίσης, θεωρείται ότι έχει μέλλον και στη βιομηχανία, καθώς ήδη έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της μπορεί να έχει θετική επίδραση στην παραγωγή ηλιακών κυψελών, καθώς και στον εντοπισμό ελαττωματικών κομματιών σε γραμμές παραγωγής.

Η κάμερα έχει αναπτυχθεί για την ESA από τη βελγική Xenics και «βλέπει» φως που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει. «Στον άνθρωπο, δύο πράσινα δέντρα μπορεί να μοιάζουν ίδια. Αλλά με αυτή την κάμερα, θα μπορούσαμε να δούμε ότι το ένα μεγαλώνει καλά και το άλλο δεν είναι υγιές», εξηγεί ο Μικαέλ Φρανσουά, της ESA.

Στον Proba-V οι χάρτες που παρέχονται δίνουν μια σταθερή εικόνα του νοτιοαμερικανικού δάσους της βροχής ή παρέχουν πληροφορίες σε αγρότες στην Αφρική που επιτρέπουν προβλέψεις για τις σοδειές.