Πολιτική
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 16:08

Ενστάσεις στη συζήτηση του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

Με αντιπαραθέσεις για «παράπλευρα» ζητήματα συνεχίζεται στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Το νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ, επιφυλάσσεται το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν ψηφίζει.

Με αντιπαραθέσεις για «παράπλευρα» ζητήματα συνεχίζεται στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ, επιφυλάσσεται το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν ψηφίζει και θα εξαρτήσει το αν θα πάει στο παρών από τις απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει θέσει.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο τ. υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ουρές στο ΙΚΑ. Στον βουλευτή της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης λέγοντας ότι επί οκτώ μήνες μπορούσε να έχει ορίσει διαδικασία ώστε να μην δημιουργούνται ουρές. Ο Δ. Στρατούλης ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας με συντονιστή τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, Χρήστο Χάλαρη, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας,  ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και να εκλείψουν οριστικά οι ουρές και η απαράδεκτη ταλαιπωρία τους. Ακόμη ο υπουργός Εργασίας κατήγγειλε ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι το «πρώτο βήμα άμεσης παρέμβασης» για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, «και όχι ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής». Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «τροχοπέδη» στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση Σαμαρά και επεσήμανε πως όλες οι παροχές στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες γίνονται σε είδος και όχι σε υλική αξία: παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος, επιδότηση του ενοικίου των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Ο Κ. Ζαχαριάς ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα συμπληρωθεί με άλλα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, «χωρίς εξαιρέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια».

Ασάφειες στην κοστολόγηση του προγράμματος διέκρινε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ διαφώνησε με τις ρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς επειδή δημιουργούν «υπερσυσσώρευση δομών του κράτους». Ωστόσο τόνισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει γιατί «είναι υπέρ κάθε μέτρου ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων».

«Ασπιρίνες» χαρακτήρισε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά δήλωσε πως «θα ψηφίσει οποιαδήποτε ασπιρίνη που δίνεται στο λαό».

Οι θετικές προσδοκίες που είχαμε για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται», σημείωσε η εισηγήτρια του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη. Ανέφερε πως από τα 32 άρθρα του νομοσχέδιου μόνο τρία αφορούν την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, και πως «πουθενά δεν προσδιορίζεται η ακραία φτώχεια με συγκεκριμένα κριτήρια ή/και ποσοτικούς στόχους, ούτε διαδικασίες υλοποίησης».

Έχουμε μία ακόμη «κυβέρνηση μνημονίου», υποστήριξε η εισητήγρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δίνει πετσοκομμένα ψίχουλα» και μάλιστα «με όρους και προϋποθέσεις.

«Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι δήθεν ψίχουλα, εμείς τους απαντάμε ότι αποτελούν νέες μορφές στήριξης», απάντησε στο ΚΚΕ ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης. Πάντως ζήτησε να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, προτείνοντας την δωρεάν παροχή ύδρευσης σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, να μην προστεθούν τα επιδόματα των ΑμεΑ στο εισοδηματικό κριτήριο και να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αποσπασματικά και αόριστα χαρακτήρισε τα μέτρα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και το κόμμα του τα ψηφίζει. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με εξειδικευμένες δράσεις, εξασφαλισμένους πόρους και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

newsroom naftemporiki.gr