Περιβάλλον
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 12:36

Χωρίς προηγούμενο η αστικοποίηση και η αύξηση πληθυσμού της Νοτιοανατολικής Ασίας

Η ταχύτατη και ευρεία αστική εξάπλωση που έχει λάβει χώρα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία την τελευταία δεκαετία χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ταχύτατη και ευρεία αστική εξάπλωση που έχει λάβει χώρα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία την τελευταία δεκαετία χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έρευνα υποδεικνύει πως οι αστικοί πληθυσμοί έχουν αυξηθεί πιο γρήγορα από ό,τι έχουν εξαπλωθεί οι αστικές περιοχές, οδηγώντας σε αυξημένες πυκνότητες πληθυσμού σε ορισμένες ευάλωτες περιοχές που ήδη έχουν υψηλότατο πληθυσμό.

Μεταξύ 2000 και 2010, ο πληθυσμός σε αυτό το κομμάτι της Ασίας αυξήθηκε κατά 231 εκατομμύρια άτομα. Αν αυτό το νούμερο αποτελούσε τον πληθυσμό μίας μόνο χώρας, θα την καθιστούσε την πέμπτη πολυπληθέστερη στον κόσμο.

Η έρευνα δείχνει επίσης πως στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αστικές περιοχές εξαπλώθηκαν κατά 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία έκταση ίση με αυτή της Ταϊβάν.

Ο πληθυσμός των πόλεων στις περιοχές της μελέτης αυξήθηκε ετησίως κατά 2,8 τοις εκατό, ενώ οι αστικοποιημένες περιοχές αύξησαν την έκτασή τους κατά 2 τοις εκατό το χρόνο. Συνολικά μέσα στη δεκαετία ο πληθυσμός αυξήθηκε από 738 σε 969 εκατομμύρια και οι αστικές εκτάσεις από 155.000 σε 189.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν πως η Ανατολική-Νοτιοανατολική Ασία βιώνει μία αστικοποίηση άνευ προηγουμένου στην ιστορία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ανν-Μαρί Σνάιντερ.

«Η υποθεση προηγουμένων ερευνών είναι πως οι πόλεις κάθε μεγέθους τελικά θα εμφανίσουν πτώση στην πληθυσμιακή τους πυκνότητα, καθώς η επέκταση των αστικών περιοχών θα είναι ταχύτερη από την πληθυσμιακή άνοδο. Ωστόσο η έρευνά μας δείχνει το ακριβώς αντίθετο», πρόσθεσε.

Για τη συλλογή δεδομένων η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιήσε μετρήσεις από το δορυφόρο MODIS αλλά και εμπειρικούς χάρτες, καλύπτοντας πόλεις με πληθυσμό πάνω από 100.000 άτομα σε 17 χώρες, από την Κίνα και την Ιαπωνία έως το Βιετνάμ και το Ανατολικό Τιμόρ.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που διαθέτουν πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, ήταν οι χώρες με τον πιο αστικοποιημένο πληθυσμό, σε ποσοστό 80 με 90 τοις εκατό και σε εκτάσεις μόλις 3 με 5 τοις εκατό της επιφάνειας της κάθε χώρας.

Το σύμπλεγμα πόλεων στο Δέλτα του Ποταμού Περλ στην Κίνα ξεπέρασε το Τόκιο ως η αστική περιοχή με τη μεγαλύτερη συσσώρευση πληθυσμού στον κόσμο, με 41 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε μία περιοχή 6970 τετραγωνικών χιλιομέτρων.