Κόσμος
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 21:15

Νταβούτογλου: Σχέδιο λύσης του Κυπριακού ζήτησε από τον Μπαν Κι Μουν

Σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - Μουν ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο συνάντησης των δύο αντρών.

Σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - Μουν ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο συνάντησης των δύο αντρών.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νταβούτογλου που βρέθηκε στον ΟΗΕ για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας για το Κυπριακό, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, επανέλαβε ότι η χώρα του υποστήριξε το σχέδιο Ανάν το 2004 και ότι εισηγήθηκε στον Μπαν Κι-μουν να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού, ζητώντας παράλληλα από την ελληνοκυπριακή πλευρά «να προσέλθει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Το Κυπριακό είναι στην κοινή μας ατζέντα περισσότερο από μισό αιώνα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για τις συναντήσεις στην Κύπρο. Η νέα τουρκική θέση είναι καθαρή. Το 2004, εμείς υποστηρίξαμε το σχέδιο Ανάν. Εισηγήθηκα στον Γενικό Γραμματέα πως τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μπαν Κι-μουν, πριν από το τέλος της θητείας του για να τερματίσουμε αυτή τη μακρά κρίση».

Στη συνέχεια, ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους «να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε να έχουμε μία διεθνή διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν, όπως αυτή που είχαμε το 2004. Υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από το Κυπριακό που μπορούν να συζητηθούν και αντί να δημιουργείται ατμόσφαιρα προκλήσεων με μονομερείς ενέργειες για τους φυσικούς πόρους, είναι καλύτερα να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε».

Παράλληλα, εκδήλωσε την υποστήριξή του στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, για τον οποίο είπε ότι ήταν συνάδελφοι όταν και οι δυο ήταν υπουργοί Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «κάνει καλή δουλειά και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές του για βιώσιμη συνολική ειρήνη στην Κύπρο».

Στη συνάντηση, η οποία αντί για μισή ώρα, όπως ήταν προγραμματισμένη, διήρκησε περίπου μία ώρα, συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μέσα στην Τουρκία, καθώς και η απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ