Πολιτική
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 17:53

Παπανδρέου: Εξήγγειλε ενίσχυση για αγορά Η/Υ

ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 100.000 οικογενειών χαμηλού εισοδήματος για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή και σύνδεση με το Διαδίκτυο εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Ευγενίδειο ίδρυμα, όπου ανακοίνωσε 20 βήματα για την κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών και της γνώσης. «Στόχος είναι μέχρι το 2008 το 60% του πληθυσμού να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Αναλυτικά το πλέγμα των πολιτικών τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνίσταται στα εξής:

«1. Ιδρύεται ο θεσμός του ηλεκτρονικού εκπροσώπου (e-Envoy), ενός θεματοφύλακα της οργανικής σύνδεσης όλων των τομέων πολιτικής, όλων των Υπουργείων με τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης της Κοινωνίας της Γνώσης. Ο εκπρόσωπος θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, και θα έχει αυξημένες δικαιοδοσίες προγραμματισμού, συντονισμού και αξιολόγησης των συνολικών πολιτικών.

2. Τα ευρυζωνικά δίκτυα θα συνδέσουν όλες τις περιοχές τις χώρας. Την επόμενη τετραετία όλα τα σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, δήμοι και άλλοι φορείς της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα διακίνησης σε υψηλές ταχύτητες μεγάλων όγκων πληροφορίας.

3. Τίθεται στόχος το μηνιαίο κόστος σύνδεσης ADSL σε ταχύτητες 1 Μbit να μειωθεί κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε λιγότερο από 30 ευρώ. Θα αξιοποιηθούν τα 6.500 χιλιόμετρα οπτικών ινών που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη χώρα. Μέσα στο 2004 συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όρους τιμής και παρεχόμενων υπηρεσιών ADSL.

4. Δέσμευση για την άμεση εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στην χώρα μας και την ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών με μονοαπευθυντική υπηρεσία (one-stop-shop) για θέματα δικαιωμάτων διέλευσης.

5. Δέσμευση για δραστική μείωση του κόστους σύνδεσης στο διαδίκτυο από τις αγροτικές περιοχές.

6. Θα ενισχύσουμε 100 χιλιάδες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με παιδιά στην εκπαίδευση για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, τη σύνδεση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες και την κατάρτιση για την καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

7. Πρέπει να ξαναδούμε, μετά τη διακομματική συναίνεση που διαμορφώθηκε πρόσφατα στη Βουλή, τους όρους λειτουργίας των Ιnternet Cafe.

8. Προωθούμε τη δημιουργία μιας ισχυρής και αυτόνομης από το κράτος Κοινωνίας των Πολιτών που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, ελέγχοντας τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και νομής της εξουσίας και διαμορφώνουμε ευκαιρίες μάθησης και γνώσης, αλλά και συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή για όλους. Στην αυτόνομη Κοινωνία των Πολιτών θα μετέχουν: α) Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και πολίτες. β)Οργανισμοί και τοπικές κοινωνίες. γ) Θεσμοί κοινωνικής οικονομίας και φορείς αντιπροσώπευσης συμφερόντων. δ) Κινήματα και εθελοντικοί φορείς και ε) Δίκτυα και πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

9. Δημιουργούμε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα βοηθάει τις ΜΚΟ ως προς τη δική τους ανάπτυξη και τη μείωσή τους από την εξάρτησή τους από το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, βελτιώνουμε σημαντικά τις φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις ΜΚΟ και εξασφαλίζουμε τηλεοπτικό χρόνο γι΄ αυτές στο κανάλι της Βουλής.

10. Οι νέες τεχνολογίες είναι σημαντικό εργαλείο για προγράμματα που προωθούν τη συμμετοχική δημοκρατία. Έχουμε σχεδιάσει την επέκταση του μηχανισμού ηλεκτρονικής συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα (e-Vote) στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ ως μέσο εδραίωσης διαλόγου.

11. Προωθούμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην Κοινωνία της Γνώσης, με ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας. Με ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

12. Πάνω από 1 δισ. ευρώ κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα,

σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των Προγραμμάτων «Δικτυωθείτε› και «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά». Εκατοντάδες επιχειρήσεις ενισχύονται για τη δημιουργία σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης (Wireless Hotspots) που πρόσφατα προκηρύχθηκε.

13. Προωθούμε την ηλεκτρονικοποίηση των κρατικών προμηθειών.

14. Η κινητή τηλεφωνία που παρουσιάζει στη χώρα μας ένα από τους μεγαλύτερους βαθμούς διείσδυσης, θα αποτελέσει το όχημα πρόσβασης και συμμετοχής σε υπηρεσίες της Κοινωνίας της Γνώσης και την διάχυση ενός μεγάλου φάσματος υπηρεσιών πληροφόρησης, εξυπηρέτησης του πολίτη, μάθησης και ψυχαγωγίας.

15. Μετατρέπουμε τα σχολεία σε ένα σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής, ενώ αναβαθμίζονται σταδιακά και τα λίγα εργαστήρια παλαιάς τεχνολογίας των γυμνασίων. Έχουν ήδη καταρτιστεί 75 χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μέσα στην επόμενη διετία θα καταρτιστούν και οι υπόλοιποι 75 χιλιάδες.

16. Εντός του 2004 θα παρέχονται σε όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας οι υπηρεσίες υπερ-υψηλής ταχύτητας (της τάξεως των Gbps) που σήμερα παρέχονται σε 12 ΑΕΙ-ΤΕΙ της Αττικής. Ήδη, σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και Ερευνητικά Κέντρα λειτουργούν δίκτυα υψηλών ταχυτήτων που εξυπηρετούν πάνω από 200.000 χρήστες.

17. Θα δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Δίκτυο για τη Γνώση το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής κυβέρνησης, μάθησης, βιβλιοθηκών.

18. Αξιοποιούμε τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων, των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να εκπαιδευτεί σε ένα ταχύρυθμο μαζικό και απλό πρόγραμμα εκμάθησης των βασικών δεξιοτήτων για τη χρήση της πληροφορικής και του Ιντερνέτ. Ήδη, καταρτίζονται 20 χιλιάδες γονείς και μέσα στο επόμενο διάστημα συνολικά θα εκπαιδευτούν άλλες 45 χιλιάδες.

19. Προωθούμε την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου με έμφαση στην παραγωγή ελληνικού περιεχομένου. Ήδη ενισχύουμε με 100 εκατ. ευρώ πάνω από 300 φορείς του δημόσιου ή φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να ψηφιοποιήσουν την επόμενη διετία το αρχειακό και λοιπό υλικό που κατέχουν. Θα ενισχύσουμε ιδιωτικούς φορείς για την παραγωγή ηλεκτρονικά διαθέσιμων πολιτισμικών προϊόντων και προϊόντων ψηφιακού περιεχομένου.

20. Πρόσθετη δυνατότητα παρέχει και η πρόσφατη ανάθεση στη χώρα μας της φιλοξενίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριακών Συστημάτων (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Δεκεμβρίου 2003)».

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, όπου ανακοίνωσε ότι «η Ολυμπιακή Παιδεία κατοχυρώνεται ως μάθημα δημοτικού και γυμνασίου και προσλαμβάνονται ως μόνιμοι οι έως τώρα ωρομίσθιοι καθηγητές».