Περιβάλλον
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 12:23

Ινδία: Πιέσεις για αλλαγή κλιματικής πολιτικής λόγω ρύπανσης ρεκόρ

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Ινδία να ανακοινώσει στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ίδια ώρα που τουλάχιστον 3.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί λόγω της έκθεσης στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Ινδία να ανακοινώσει στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ίδια ώρα που τουλάχιστον 3.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στο Νέο Δελχί λόγω της έκθεσης στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις εν όψει της κλιματικής συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ η πολιτική της Ινδίας έχει έρθει στο προσκήνιο μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Ινδία έχει αποφύγει να δεσμευθεί για μεγάλες μειώσεις εκπομπών, φοβούμενη πως θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο της χώρας, όπου περίπου το 25% των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευθύνη βαραίνει τις μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες, τις οποίες κατηγορεί για υποκρισία όταν θέτουν τις ίδιες απαιτήσεις σε φτωχότερα κράτη.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης για ανάπτυξη δεν είναι μία απλή ρητορική χωρίς περιεχόμενο. Μία επιθετική πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καθιστούσε την πρόσβαση στον ηλεκτρισμό δυσβάσταχτη οικονομικά για το 20 τοις εκατό των νοικοκυριών της χώρας», δήλωσε ο Αρουνάμπα Γκος, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό.

Η Ινδία σκοπεύει να φτάσει τα 100.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το 2022, από τα μόλις 3.000 που διαθέτει σήμερα, ενώ προβλέπει πως η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Μέσω της ηλιακής ενέργειας, ο Μόντι έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό για 300 εκατομμύρια Ινδούς έως το 2019. Ωστόσο παράλληλα σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στο ίδιο διάστημα, φτάνοντας στην καύση ενός δισεκατομμυρίου τόνων άνθρακα ετησίως.

Σήμερα περίπου το 60% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από άνθρακα, η ρύπανση από τον οποίο ευθύνεται για 115.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με διάφορες ανεξάρτητες μελέτες.

Το Νέο Δελχί πέρυσι ανακηρύχθηκε ως η πόλη με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα στον πλανήτη, ενώ περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας κατοικεί σε περιοχές όπου η συγκέντρωση επιβλαβών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τα όρια ασφαλείας.

Εξάλλου, ο Μόντι έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στην Ασία και αύξησε τους φόρους στα ορυκτά καύσιμα, δηλώνοντας πως «ανησυχεί για την κληρονομιά που θα αφήσει στις επόμενες γενιές», επισημαίνοντας όμως πως δεν υφίσταται διεθνείς πιέσεις.