«Μαχαίρι» στα βουλευτικά προνόμια, αλλά και τα προνόμια πρώην Πρωθυπουργών, βάζει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί την εγκυρότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
«Μαχαίρι» στα βουλευτικά προνόμια, αλλά και τα προνόμια πρώην Πρωθυπουργών, βάζει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί την εγκυρότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Συγκεκριμένα είπε ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία και με λιγότερες από 151 ψήφους, με αφορμή την απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έδωσε συνέντευξη τύπου για την λειτουργία της Βουλής κατά τη νέα βουλευτική περίοδο.
«Υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίσθηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους, και στις συνεδριάσεις δεν συμμετείχαν Βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Για όλα αυτά θα υπάρξουν διαδικασίες και θα ενημερωθείτε», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως το ζήτημα εγκυρότητας είναι άσχετο με το αν η παρουσία των προφυλακισμένων Βουλευτών θα άλλαζε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής θα υπάρξει πρόταση στο πλαίσιο της Επιτροπής Κανονισμού του Κοινοβουλίου να συγκροτηθεί όργανο ώστε οι ποινικές δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή «να μην πέφτουν στο πηγάδι, αλλά να καθίστανται αντικείμενο έρευνας», καθώς από την προηγούμενη περίοδο υπάρχουν εκατοντάδες δικογραφίες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξήγγειλε ρυθμίσεις που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της «ενίσχυσης και υποστήριξης των βουλευτών», τονίζοντας πως είναι «παραμορφωτική της πραγματικότητας η δαιμονοποίηση των βουλευτών και η εμφάνισή τους ως προνομιούχων εκπροσώπων. Υπήρξαν πράγματι αντικοινοβουλευτικά παραδείγματα, δεν είναι όμως αυτός ο κανόνας» είπε και συνέχισε: «Με λύπη μου διαπίστωσα ότι τα προνόμια δεν είναι των βουλευτών, αλλά εντός Βουλής έχουν παγιωθεί προνόμια που είναι περίεργα και προσβάλουν την ισοτιμία των βουλευτών. Υπηρεσίες που πληρώνει η Βουλή δεν είναι προσβάσιμες σε όλους, αλλά μόνο σε κάποιους», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι την 1η Σεπτέμβρη θα καταγγελθεί η σύμβαση leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η οποία λήγει τέλη Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα μπορεί η Βουλή να επανεκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο υποβοηθούνται οι Βουλευτές στον τρόπο μετάβασής τους, αλλά και να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες.
Απουσιολόγιο
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός που προβλέπει ότι, αν υπάρξουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, θα υπάρχει περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5. Υπάρχει, είπε, μία πρώιμη ιδέα που δεν έχει μεταφραστεί σε πρόταση, όμως πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε την κατάργηση της αποζημίωσης που δίνεται στους βουλευτές για την παρουσία τους στις Επιτροπές.
Ζητεί πίσω τα γραφεία πρώην Πρωθυπουργών
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ανακατανομή των χώρων στο Κοινοβούλιο για να διευκολυνθούν οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό αύριο θα σταλεί επιστολή στους τρεις πρώην Πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου) να αποδώσουν τους χώρους που διαθέτουν στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου.
Επίσης ζητήθηκε από μη δικαιούμενους μη κοινοβουλευτικούς παράγοντες να απελευθερώσουν τους χώρους αυτούς.
Άλλες ανακοινώσεις από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Για τη συγκρότηση της επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ακόμη ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, η οποία είναι ήδη υπό συγκρότηση.
«Θα υπάρξει ειδική αντιστοίχιση των συμβάσεων που αποδεδειγμένα είναι αποτέλεσμα διαφθοράς με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν για να αντιμετωπιστούν οι αναγκαίες εκταμιεύσεις», τόνισε αναφέροντας παραδειγματικά τις συμβάσεις με την Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα τις οποίες χαρακτήρισε ως «συμβάσεις της μίζας και της διαφθοράς».
Δήλωσε ακόμη πως η ίδια εκτιμά πως μεγάλο μέρος του δημόσιο χρέους είναι επαχθές και επονείδιστο.
Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στην διαμαρτυρία του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.
«Ας μην αγωνιούν, θα ξεκινήσει άμεσα και με τέτοιο τρόπο που θα εγγυάται όχι μόνο την διαδικασία, αλλά και την ουσία, δηλαδή ότι οι ερωτήσεις δεν θα κατατίθενται απλώς, αλλά και θα απαντιούνται», είπε και επεσήμανε πως θα υπάρξει οργάνωση ώστε να κατανεμηθούν οι ημέρες προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου ανά υπουργείο, ώστε οι υπουργοί να γνωρίζουν και να αναλάβουν την υποχρέωση να παρίστανται και οι βουλευτές να γνωρίζουν ποια ημέρα προσδιορίζονται οι ερωτήσεις για κάθε υπουργείο.