Κόσμος
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 08:13

«Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ»

Να παραδεχθεί πλέον ανοιχτά πως έσφαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ως προς την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων στη Βαγδάτη, δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών ειδικών για τον εντοπισμό των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, σε σημερινή συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Ήμουν πεπεισμένος, και συνεχίζω να είμαι, πως δεν υπήρξαν όπλα μαζικής καταστροφής κατά τη στιγμή του πολέμου», τόνισε ο Κέι, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, «για προσωπικούς λόγους», από τη θέση του επικεφαλής των ειδικών.

Παρά τον θαυμασμό του για τον ίδιον τον Μπους, για τον οποίο εκτιμά πως έδρασε καλόπιστα αρχίζοντας τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Κέι πιστεύει ωστόσο πως ο πρόεδρος θα πρέπει να πάει ακόμη πιο μακριά και να είναι πιο ειλικρινής, προκειμένου να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου.

«Ο Μπους πρέπει να πει : Σφάλαμε και είμαι αποφασισμένος να βρώ το γιατί», τονίζει ο Κέι στη «Guardian», προσθέτοντας : Οταν δεν παραδέχεσθε πως είχατε λάθος, αυτό ωθεί τον κόσμο να πιστεύει γενικά πως είχατε χειραγωγήσει τις μυστικές υπηρεσίες και το πράξατε για έναν κρυφό σκοπό».

«Πιστεύω πως χάσαμε κάθε αξιοπιστία όσον αφορά τις μυστικές μας υπηρεσίες. Την επόμενη φορά που θα φωνάξουμε «φωτιά», ο κόσμος θα αμφιβάλλει για το εάν υπάρχει όντως πυρκαγιά», τονίζει ο Κέι.