Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις Αθήνας – Βρυξελλών σε επίπεδο χαμηλόβαθμών αξιωματούχων εν όψει της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, εταίροι και δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις τους με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις Αθήνας – Βρυξελλών σε επίπεδο χαμηλόβαθμών αξιωματούχων εν όψει της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, εταίροι και δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις τους με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση όμως, όπως επιβεβαιώνει κυβερνητικό στέλεχος, σε μέτρα που θα κλείσουν άμεσα και σε χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο του ενός μηνός, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τρύπα στο δημοσιονομικό κενό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προς αυτήν την κατεύθυνση και -σύμφωνα με πληροφορίες- πιέζουν ήδη για την εξεύρεση ισοδύναμων τα οποία θα καλύψουν τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσουν τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ,που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.
Την ίδια ώρα οι έξι μεταρρυθμίσεις τις όποιες θα καταθέσει στο Εurogroup της Δευτέρας για συζήτηση ο Γ. Βαρουφάκης και τις οποίες δημοσιοποίησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν την πλευρά των δανειστών, με δεδομένο ότι καμία από αυτές δεν θα φέρει άμεσα ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στα δημόσια ταμεία, όπως επιμένουν να ζητούν οι δανειστές.
Πέρα από τα δύο μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα υπόλοιπα τέσσερα (ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης, ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου, δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, αποτελούμενου από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές) δεν φέρνουν άμεσα χρήμα στα δημοσία ταμεία, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ενδεικτικό της στάσης των Ευρωπαίων είναι το άρθρο του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στον προσωπικό λογαριασμό του στο LinkedIn με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί το κάθε λεπτό της παράτασης για να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Κυβερνητικές πηγές επέμεναν χθες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και πως το αρμόδιο υπουργείο κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών για ολόκληρο το τετράμηνο της παράτασης. Οι ίδιες πηγές απέφυγαν να σχολιάζουν τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο και νέου προγράμματος από τον Ιούνιο και μετά δηλώνοντας όμως πως η όποια συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη συνέχιση των μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας.
Τέλος οι ίδιες πηγές αργά χθες το βράδυ αναφέρονταν με ικανοποίηση στα στοιχεία δημοσκόπησης που έδειχναν την κυβέρνηση αφενός να απολαμβάνει τη μεγάλη αποδοχή και στήριξη των πολιτών, αφετέρου τη συμφωνία με τους δανειστές να θεωρείται καταφανώς καλύτερη από τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ