Κόσμος
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 13:54

Κυπριακό: Aντικείμενο των συνομιλιών το καθεστώς των επιστρεφόμενων εδαφών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η όγδοη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Όπως έκανε γνωστό ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, είναι το μεταβατικό καθεστώς των εδαφών που θα επιστραφούν και θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Κατά την τρίωρη συνάντηση των δύο ηγετών, συζητήθηκε η πρόταση του κ. Παπαδόπουλου όπως οι επιστρεφόμενες περιοχές τεθούν υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί και κατά την αυριανή συνάντηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα απ’ ό,τι η σημερινή δεδομένου ότι ο κ. Ντενκτάς θα μεταβεί αργότερα στην ¶γκυρα.

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, διαφώνησε με τη θέση που διατύπωσε τουρκάλα δημοσιογράφος ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να έχει τους Τουρκοκυπρίους ως ισότιμους εταίρους, απορρίπτοντας οιεσδήποτε προτάσεις καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν το Κυπριακό από κοντά και συνεχίζουν να το χειρίζονται σε διάφορα επίπεδα.

Ο κ. Μπάουτσερ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο είναι σημαντικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες γι αυτό θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά προς υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία εγκαίρως, ώστε να εισέλθουν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή ΑΠΕ