Πολιτική
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 17:04

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για Κυπριακό, Δ' ΚΠΣ

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο Κυπριακό και το Δ' ΚΠΣ μονοπώλησαν τη διαδικτυακή συζήτηση στο www.naftemporiki.gr μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και υποψηφίου Επικρατείας της ΝΔ Γιάννη Βαληνάκη. Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι αν και δε φαίνεται να προχωρούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, είμαστε κοντά όσο ποτέ σε λύση.

Αν και οι δύο δήλωσαν ότι απεύχονται την περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, ωστόσο σημείωσαν ότι η Κύπρος θα ενταχθεί κανονικά στην Ε.Ε. την 1η Μαϊου και οι προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος θα συνεχιστούν, αν και είναι άδηλο, πότε θα αναληφθεί νέα πρωτοβουλία. «Η τύχη της Κύπρου είναι στα δημοψηφίσματα».

Ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης είναι τόσο περιοριστική σε όρους και χρονοδιαγράμματα, που είναι απίθανο να μην «περπατήσει». «Μπορεί να μην είναι ιδανική, αλλά με αυτήν θα δουλέψουμε».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανάν που έχει εξουσιοδοτηθεί να γεμίσει τα «κενά» θα λειτουργήσει με περίσκεψη, δεδομένου ότι και οι σφυγμομετρήσεις στους Ε/Κ είναι μάλλον αρνητικές.

Για το Δ' ΚΠΣ ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι παρενέργειες από την τεχνητή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, λόγω διεύρυνσης της Ε.Ε. (Κάποιες ελληνικές περιφέρειες του Στόχου Ι βρίσκονται πιο ψηλά, επειδή έπεσε ο μέσος όρος). Θα χρειαστεί σκληρή διαπραγμάτευση, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια δυστυχώς παραμένουμε στο 69%-70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, καθώς δεν αξιοποιήσαμε επαρκώς, όπως η Ιρλανδία, τα κοινοτικά κονδύλια. «Δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. και σε ανταγωνιστικότητα και αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων της Λισαβόνας». Απόψη με την οποία δεν συμφώνησε ο κ. Γιαννίτσης, παραθέτοντας σειρά μικρών και μεγάλων έργων. Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να συνεχιστεί η ενίσχυση του Ταμείου Συνοχής -γεγονός που ευνοεί την Ελλάδα- καθώς προβλέπονται πιο χαλαρά κριτήρια χρηματοδότησης, και εκτίμησε ότι οι πόροι από το Δ' ΚΠΣ θα είναι περίπου στο ύψος του Γ' ΚΠΣ. Και σε ερώτηση αναγνώστη για το αν η Κρήτη είναι στις επιλέξιμες περιοχές απάντηση θετικά.

Οι συνομιλητές τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών, που όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Βαληνάκης, ωστόσο, που χαρακτήρισε προεκλογικό τέχνασμα την πρόταση Παπανδρέου προς την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών, τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς η Αγκυρα επικαλείται κινδύνους και από άλλους γείτονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απέστειλε e-mail από το Καράτσι ο κ. Νικόλαος Παπάς, εις εκ των Ελλήνων που έχουν τεθεί υπό περιορισμό στο Πακιστάν για την υπόθεση «Τasman Spirit», και αφού ευχαρίστησε τον κ. Γιαννίτση για τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης ζήτησε να μάθει τι θα γίνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο εαρινό συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. θα γίνει συζήτηση και ενδεχομένως να υπάρξει καταδικαστική απόφαση για το Πακιστάν.

Ο κ. Βαληνάκης συμφώνησε ότι το θέμα αφορά τις ευρύτερες σχέσεις Ε.Ε. - Πακιστάν και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ (επιστολή στον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ).