Απόψεις
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 07:00

Έτοιμος να λύσει τον γρίφο

Χρειάστηκε μόνο μία του φράση, κατά την εποχή κορύφωσης της κρίσης χρέους, για να κρατήσει ενωμένη την Ευρωζώνη και να αποτρέψει την κατάρρευση του κοινού νομίσματος, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Από την έντυπη έκδοση

Χρειάστηκε μόνο μία του φράση, κατά την εποχή κορύφωσης της κρίσης χρέους, για να κρατήσει ενωμένη την Ευρωζώνη και να αποτρέψει την κατάρρευση του κοινού νομίσματος.

Τον Ιούλιο του 2012, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε ότι θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για τη διαφύλαξη του ευρώ. Και η δέσμευσή του ήταν αρκετή για να εξευμενίσει τις αγορές, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αποτρέποντας την υλοποίηση του χειρότερου σεναρίου.

Ο «σούπερ Μάριο», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, καλείται για μία ακόμη φορά να γράψει ιστορία, βγάζοντας από τη «φαρέτρα» του το ισχυρότερο όπλο νομισματικής πολιτικής, εγκαινιάζοντας εντός του Μαρτίου το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω του οποίου η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στην πολύπαθη οικονομία της Ευρωζώνης «πακτωλό» ρευστότητας ενός τρισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να λύσει τον γρίφο της ποσοτικής χαλάρωσης, παρουσιάζοντας αναλυτικό «οδικό χάρτη» με τις νομικές και πρακτικές λεπτομέρειες του προγράμματος, μέσω του οποίου η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Επικαλούμενος τη βασική εντολή της ΕΚΤ, που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών, ο κ. Ντράγκι οδήγησε τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη πέραν των συντηρητικών «συνόρων» που τηρούσε ο προκάτοχός του, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο κ. Ντράγκι τόλμησε να μειώσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το καταθετικό επιτόκιο κάτω από το μηδέν, ενώ πειραματίστηκε και με άλλα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, όπως τις δημοπρασίες φθηνής ρευστότητας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις αγορές καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων δανείων, ενώ με τις αγορές κρατικού χρέους αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι παραμένει πιστός στη δέσμευσή του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία του ενιαίου νομίσματος.

Σε αυτή του την προσπάθεια, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης χρειάστηκε να υπερκεράσει πολλά εμπόδια, ακόμη και στους κόλπους της ίδιας της ΕΚΤ.

Είναι πλέον κοινό μυστικό οι έντονες αντιδράσεις της Γερμανίας κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων συνιστούν έμμεση χρηματοδότηση κρατών, ενώ χαλαρώνουν τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και όμως, ο κ. Ντράγκι αποφάσισε να προχωρήσει, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις τον έχουν δικαιώσει. Απομένει να δούμε εάν και αυτή τη φορά η ΕΚΤ θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - [email protected]