Την εκτίμηση ότι δεν είναι «αθώο» το αίτημα για «εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης» από τη Βουλή εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι κάνοντας λόγο ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.
Την εκτίμηση ότι δεν είναι «αθώο» το αίτημα για «εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης» από τη Βουλή εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι κάνοντας λόγο ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.
Αναλύοντας τα επιχειρήματα της κυβερνησης, πηγές αναφέρουν ότι δεν υπεγράφη καμία νέα δανειακή σύμβαση καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση «επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου».
Προσθέτουν δε ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. «Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι «το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών».
Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης οπότε κρίνουν ότι θα δωθεί η ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις.
«Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις. [Διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής]» επισημαίνουν.
Υπενθυμίζουν δε ότι κεντρικός στόχος και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
«Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό».
Στόχος, κατά τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας.
Διαμηνύουν παράλληλα ότι «παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του μνημονίου. Το μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.