Πολιτική
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 21:32

Καραμανλής: Αποκαλύπτεται το πρόσωπο του αδίστακτου καθεστώτος

«Από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, από την καρδιά της Ελλάδας, στέλνετε παντού το μεγάλο μήνυμα. Αλλάζουμε σελίδα. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Στέλνετε σήμερα, παντού στην Ελλάδα, το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Είναι συγκλονιστική η συγκέντρωση αυτή. Η παρουσία, ο παλμός, ο ενθουσιασμός σας, είναι μήνυμα για μια νέα πορεία. Όλων των Ελλήνων. Σ’ ολόκληρη τη Χώρα.

Όλοι μαζί (όλες και όλοι μαζί) ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Πατρίδα μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωρούμε μπροστά. Στις 8 του Μάρτη εγκαινιάζουμε μία Νέα Διακυβέρνηση. Συγκροτούμε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Κυβέρνηση που δεν θα χωρίζει,

αλλά θα ενώνει τους πολίτες. Κυβέρνηση που δεν θα ανέχεται διακρίσεις και διαχωρισμούς, αλλά θα τιμά την προσφορά και την αξιοσύνη. Κυβέρνηση που θα χαρακτηρίζεται από σεμνότητα, ταπεινότητα, μετριοπάθεια. Κυβέρνηση που θα σκύβει στα προβλήματα ολόκληρης της κοινωνίας. Κάθε πολίτη. Όπου κι αν ζει. Εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεν χρωστάμε γραμμάτια σε κανέναν. Όλοι μαζί, συγκροτούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Τη συμμαχία των πολιτών, που οδηγεί τη Χώρα, στην ανάπτυξη, την πρόοδο, την ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλοι μαζί, με σίγουρο βηματισμό, με σταθερές αρχές και αξίες, με συνέπεια και ευθύνη, ξεκινούμε για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

Το χθες δεν μπορεί να ανακόψει τη θέληση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Δεν μένει στη συντήρηση. Οι πολίτες της Λάρισας, οι πολίτες της Θεσσαλίας, δίνετε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την απάντησή σας στο χτες. Η φωνή σας εκφράζει το αίτημα της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή:

Εμείς δεν προβαίνουμε σε υβριστικές επιθέσεις κατά οιουδήποτε και τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εμείς τολμήσαμε να μιλήσουμε πολιτικά.

Να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα των πολιτών. Να καταθέσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα έγκαιρα στην κρίση των πολιτών.

Εμείς επιλέξαμε υπεύθυνα να μην πολώσουμε, να μην διχάσουμε, να μην εξυβρίσουμε, να μην συκοφαντήσουμε. Υπηρετήσαμε με σταθερότητα και συνέπεια το νέο πολιτικό πολιτισμό που έχει ανάγκη ο τόπος.

Με επιστολή μου από τις 12 Ιανουαρίου, προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ζήτησα τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για ένα πλαίσιο προεκλογικού αγώνα χωρίς ύβρεις, χωρίς οξύτητες, χωρίς ακρότητες, με ήπιους τόνους και σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ έκρινε διαφορετικά. Στην αγωνία τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Στον πανικό τους, ακολουθούν πρακτικές και τακτικισμούς που ανήκουν σε άλλες εποχές.

Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποκαλύπτουν σε όλους τους Έλληνες το πραγματικό τους πρόσωπο.

Το πρόσωπο ενός αδίστακτου και αλαζονικού καθεστώτος.

Το αίτημα να αλλάξουμε πολιτικές. Να αλλάξουμε Κυβέρνηση. Να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να αλλάξουμε τη ζωή μας. Να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής μας: Ο άνθρωπος, η ελληνική οικογένεια, οι νέες και οι νέοι μας.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας Νέας Εποχής. Είναι η ώρα να κάνουμε πράξη το αύριο που οραματιζόμαστε. Είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε υπεύθυνο, συγκροτημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Έχουμε στρατηγικό Προσανατολισμό την Προοπτική του 2010 και μετά. Έχουμε ένα όραμα για την Πατρίδα μας. Είναι το όραμα των πολλών ανθρώπων γύρω μας. Το όραμα μιας δυναμικής Ελλάδας. Μιας ισχυρής κοινωνίας.

Για μας οι δρόμοι του μέλλοντος ξεκινούν από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Επενδύουμε στη νέα γενιά, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες τεχνολογίες. Δεν μπορεί η δήθεν ‘’δωρεάν Παιδεία’’ να είναι σήμερα το πιο βαρύ οικονομικό φορτίο για κάθε οικογένεια. Δεν μπορεί να πληρώνουμε οι Έλληνες περισσότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό για τη μόρφωση των παιδιών μας. Δεν μπορεί η Ελλάδα που γέννησε τον Πολιτισμό να είναι σήμερα (μαζί με το Ιράν) παγκοσμίως πρώτη στην εξαγωγή φοιτητών. Δεν μπορεί να παράγουμε άνεργους πτυχιούχους. Είναι η ώρα να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σύστημα εκπαίδευσης, που δεν θα αλλάζει από υπουργό σε υπουργό και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

-Αυξάνουμε τις κρατικές δαπάνες κατά 40%.από το 3,5% που είναι σήμερα στο 5% του ΑΕΠ.

- Προωθούμε την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Πανεπιστημίων.

-Καταργούμε τις εξετάσεις της Β" Λυκείου.

- Μειώνουμε στα έξι τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ" Λυκείου.

- Δημιουργούμε τα σχολεία του μέλλοντος, με σύγχρονο εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύνδεση με το διαδίκτυο.

- Η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο. Εμείς να παράγουμε Παιδεία. Εμείς να προσφέρουμε Πολιτισμό. Είναι το προσωπικό όραμά μου. Και είναι δέσμευση.

Οι Έλληνες κουράστηκαν από το κράτος ΠΑΣΟΚ. Ένα κράτος που λείπει όταν το χρειάζονται και περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ένα κράτος που σπαταλά χωρίς να παράγει. Ένα κράτος που έγινε συνώνυμο της κακοδιοίκησης, της ασυδοσίας, της διαφθοράς. Οι πολίτες το ξέρουν πια, πολύ καλά: Για να κερδίσουμε τη Νέα Εποχή είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του κράτους. Οραματιζόμαστε, σχεδιάσαμε και εγγυούμαστε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Το κράτος να μάθει, επιτέλους, να σέβεται τους πολίτες. Να σέβεται τους πόρους που διαχειρίζεται. Να σέβεται τους νόμους που ψηφίζει.

-¶μεσος στόχος μας είναι η απόλυτη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας.

- Προχωρούμε στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας και τη ριζοσπαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

- Εφαρμόζουμε το θεσμό των υπηρεσιών "μιας στάσης".

- Υποχρεώνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται, μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια, στα αιτήματα του πολίτη.

- Αναβαθμίζουμε το ΑΣΕΠ, για να υπάρχουν παντού απόλυτα αξιοκρατικές προσλήψεις.

- Ανταποκρινόμαστε στην απαίτηση των καιρών, για ουσιαστική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες. Είναι απόφασή μας να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους, τις αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα. Τις αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα της ζωής τους. Την ποιότητα της ζωής στην πόλη, το χωριό, τη γειτονιά τους.

Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα. Όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Στα χρόνια που πέρασαν η Χώρα μας έχασε πολλές ευκαιρίες. Έχασε πόρους. Έχασε πολύτιμο χρόνο. Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Η ανάπτυξη δεν έφτασε, ούτε σ’ ολόκληρη τη Χώρα, ούτε σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Τα αποτελέσματα τα ξέρετε. Τα ζείτε.

- Ανεργία στα πιο μεγάλα ύψη των τελευταίων 50 χρόνων.

- Νέα φτώχεια.

- Ακρίβεια.

- ¶μεσες ξένες επενδύσεις κοντά στο μηδέν.

- Απόγνωση του αγροτικού κόσμου.

- Πλασματικοί προϋπολογισμοί.

- Κρυφά χρέη και διπλά βιβλία.

- Κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Έξι ελληνικές περιφέρειες, (ανάμεσά τους και η Θεσσαλία) είναι στις έντεκα πιο φτωχές της Ε.Ε.

- Δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Ελλάδα απαιτεί σήμερα μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Σχεδιάσαμε υπεύθυνο και ρεαλιστικό πρόγραμμα με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα το επεξεργαζόμαστε περίπου δυόμισι χρόνια. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα θέλουν διάλογο, ζύμωση, μελέτη, χρόνο. Δεν γίνονται σ΄ ένα μήνα, με συρραφές κειμένων. Σκοπός μας: η ισχυρή ανάπτυξη σε όλη τη Χώρα, για όλη την κοινωνία. Στόχος μας: να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 5%.

- Προωθούμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, σταθερό, απλό και δίκαιο, με μείωση των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

- Καταργούμε το ΣΔΟΕ που, με τη σημερινή μορφή του, μετατράπηκε σε όργανο εκβιασμού των ΜμΕ.

- Παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

- Δημιουργούμε στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού κέντρα προβολής των προϊόντων μας.

- Επιδιώκουμε τη σύγκλιση μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του μέσου κοινοτικού όρου.

- Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους.

Το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στον Τόπο μας είναι σήμερα η έκταση της ανεργίας. Αυτός είναι και ο πιο παραστατικός δείκτης της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση επικαλείται πλασματικά στοιχεία. Η Νέα Οικονομική Πολιτική που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε έχει τρεις βασικούς στόχους:

1ον: Την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Χώρα.

2ον: Τη δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων δουλειάς. Και

3ον: Τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

– Δέσμευσή μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πρώτη τετραετία.

- Συνδέουμε την εκπαίδευση με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

- Θεσπίζουμε νέα αναπτυξιακά κίνητρα.

- Εφαρμόζουμε πολιτικές για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες δουλειές.

- Διπλασιάζουμε το ποσό που δίδεται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων για την έναρξη μιας δικής τους δουλειάς.

- Επιδοτούμε τις εργοδοτικές εισφορές για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους, και άνεργες μητέρες

- Αυξάνουμε το χρόνο επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια άνεργους και παλιννοστούντες αδελφούς μας.

- Στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκκαλιά της Οικονομίας.

- Απλουστεύουμε τις διαδικασίες ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

- Θεσπίζουμε κίνητρα για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

- Χρηματοδοτούμε τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στα Επιμελητήρια η οποία θα αναλαμβάνει,

για λογαριασμό του μικρού επιχειρηματία, τη διεκπεραίωση των συναλλαγών του με τις δημόσιες υπηρεσίες.

- Διευρύνουμε τις δυνατότητές τους να συμμετάσχουν στα κοινοτικά προγράμματα. Δεν είναι υποσχέσεις που αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα. Είναι σχέδιο. Είναι πρόγραμμα. Είναι δέσμευση.

Ο κόσμος που ξεχάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος που προκλήθηκε πιο πολύ είναι οι αγρότες μας. Οι μνήμες είναι νωπές. Οι συνέπειες είναι ορατές. Το αγροτικό εισόδημα παραμένει στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Περίπου 20 χιλιάδες αγρότες εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα χωριά τους. Η ύπαιθρος ερημώνει. Η αλήθεια είναι (και δεν την έκρυβαν) ότι είκοσι χρόνια στην εξουσία έβλεπαν τον αγροτικό τομέα σαν χαμένη υπόθεση. Τώρα προσποιούνται. Τώρα νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου.

Ψ Ξέχασαν τις αδικίες που δημιουργούνται σε βάρος χιλιάδων ελαιοπαραγωγών με τις αυθαίρετες περικοπές στις κοινοτικές επιδοτήσεις;

Ψ Ξέχασαν ότι ο ΕΛΓΑ χρωστά ακόμη στους αγρότες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έγιναν πριν από τρία και τέσσερα χρόνια;

Ψ Ξέχασαν ότι είναι οι ίδιοι που έχασαν όλες τις κοινοτικές μάχες για τα αγροτικά προϊόντα;

Ψ Ξέχασαν ότι, στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, άφησαν εκτός διαπραγμάτευσης τα μεσογειακά προϊόντα, το βαμβάκι, το λάδι, τον καπνό, τα φρούτα, τα λαχανικά;

Ψ Ξέχασαν ότι αυτοί είναι που δεν εξασφάλισαν το εισόδημα των καλλιεργητών καπνού και τη συνέχιση της καλλιέργειας στο μέλλον;

Ψ Ξέχασαν ότι με την πολιτική τους μειώθηκαν αδικαιολόγητα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι;

Ψ Ξέχασαν ότι, την ίδια ώρα, φεύγουν από τις επιδοτήσεις του προϊόντος 102 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 80% είναι ελληνικοί πόροι;

Ψ Ξέχασαν ότι μπαίνουν περιορισμοί στη βαμβακοκαλλιέργεια, που δημιουργούν ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα;

Ψ Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξέχασε ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων(τον περασμένο Φεβρουάριο) υπό τη δική του προεδρία και με τη δική του υπογραφή υιοθετήθηκαν εξαιρετικά δυσμενείς θέσεις για τα αγροτικά προϊόντα;

Ψ Αποφάσισαν –ναι ή όχι;- να εισηγηθεί η ΕΕ (στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου)τη μείωση κατά 55% της στήριξης που παρέχει στα αγροτικά προϊόντα;

Ψ Αποφάσισαν –ναι ή όχι;- να εισηγηθεί την περικοπή κατά 45% των ενισχύσεων που χορηγεί στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες;

Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να είναι ευχάριστοι στους ξένους και όχι χρήσιμοι στους Έλληνες. Τώρα φοβήθηκαν την οργή των αγροτών. Τώρα προσπαθούν να τους εξαπατήσουν.

- Το Σεπτέμβρη έδιναν αύξηση ένα ευρώ την ημέρα στις αγροτικές συντάξεις και υποστήριζαν ότι εξαντλήθηκαν τα όρια της Οικονομίας.

- Τον Ιανουάριο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να αντιγράψει τις θέσεις μας.

- Σε ένα μήνα ακύρωσε όλα όσα έλεγε και υπόσχεται τα πάντα. Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Κανένας πια δεν μπορεί να τους πιστέψει.

Η ελληνική περιφέρεια απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Ο αγροτικός τομέας αξιώνει μια νέα αγροτική πολιτική.Οι παραγωγοί μας, διεκδικούν τη θέση που δικαιούνται στην Οικονομία του 21ου αιώνα. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Δίνουμε τέλος στην απομόνωση του αγροτικού κόσμου. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας. Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, για να οδηγήσουμε ξανά τους παραγωγούς μας σε μια νέα προοπτική. Το παρουσιάσαμε εδώ στη Λάρισα, πριν οκτώ μήνες. ¶λλοι είναι αυτοί που θυμήθηκαν τους αγρότες μπροστά στην κάλπη.

Εδώ στα Αμπελάκια γεννήθηκε αναπτύχθηκε και πρόκοψε η ιδέα του συνεταιρισμού. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χρέη, ελλείμματα, αδιέξοδα, κομματικά ‘’καπέλα’’. Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε ένα πραγματικά ακομμάτιστο συνεταιριστικό κίνημα. Να δημιουργήσουμε υγιείς και βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις.

Από τις 8 του Μάρτη θέτουμε σε εφαρμογή μια νέα, μια Επιθετική Αγροτική Πολιτική. Οι έλληνες αγρότες δεν θα μείνουν, ποτέ ξανά, χωρίς φωνή (χωρίς ισχυρή φωνή) στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

- Δεσμεύομαι να είμαι προσωπικά παρών στις μεγάλες διαπραγματεύσεις για τα προϊόντα μας.

- Ανασυγκροτούμε το Υπουργείο Γεωργίας και δημιουργούμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Αναδιοργανώνουμε και στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται σ’ ένα τρίμηνο και, σε περίπτωση καθυστέρησης, να καταβάλλονται έντοκα.

- Ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη και καθιερώνουμε μειωμένα επιτόκια για τους αγρότες(δύο μονάδες πιο κάτω από τα επιτόκια της αγοράς).

- Δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, που καταθέσαμε στη Βουλή και απέρριψε η Κυβέρνηση. Καμία οφειλή δεν θα ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού δανείου.

- Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί σύμβουλοι να είναι δίπλα στον παραγωγό, το γεωργό, τον κτηνοτρόφο.

- Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη σε προγράμματα νέων αγροτών.

- Εισάγουμε νέα κίνητρα για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Ενθαρρύνουμε αποτελεσματικά την τυποποίηση και τη μεταποίηση, την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

- Παίρνουμε μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κύρια αναφορά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων, στο φόρο μεταβίβασης αγροτικής γης.

- Στηρίζουμε τις οικολογικές και βιολογικές καλλιέργειες.

- Ενισχύουμε τον αγροτουρισμό που, πέραν των άλλων, μπορεί να αποτελέσει μοχλό στην απασχόληση της γυναίκας της υπαίθρου. Αξιοποιούμε το κάλλος, την ιστορικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των ορεινών χωριών. Όλοι μαζί κάνουμε το επόμενο βήμα. Αλλάζουμε την ελληνική περιφέρεια. Αλλάζουμε τη Θεσσαλία.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται από τα γεγονότα. Δεν αντέχει τη συντήρηση. Δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι, μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία, να μιλούν για ‘’δύο Ελλάδες’’.Είναι πρόκληση στον πολίτη να ζητούν παράταση στις ίδιες πολιτικές. Ισχυρή Ελλάδα με ανίσχυρους Έλληνες δεν γίνεται. Ισχυρή Ελλάδα με εγκαταλειμμένη Περιφέρεια δεν γίνεται.

Από την Κυβέρνηση που φεύγει, ακούσατε πολλές υποσχέσεις αλλά τα έργα που είδατε ήταν λίγα. Διαχειρίσθηκαν τεράστιους πόρους, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

- Η σύνδεση της Λάρισας με τους υπόλοιπους Νομούς της Θεσσαλίας αλλά και τη Μακεδονία, παραμένει προβληματική.

- Ο οδικός άξονας Ε 65 βρίσκεται σε σημείο μηδέν.

- Το Πέταλο Μαλιακού ύστερα από τρία Κοινοτικά Πλαίσια είναι στην αρχή.

- Η οδική σήραγγα των Τεμπών παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Η κατάσταση του οδικού τμήματος στα Τέμπη παραμένει ακόμη τραγικά επικίνδυνη.

- Τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Θεσσαλίας καθυστερούν.

- Τα έργα εκτροπής του Αχελώου έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί.

- Το Φράγμα Συκιάς (που θα ήταν έτοιμο το 2000) είναι σε σημείο νεκρό.

- Από τη Σήραγγα Εκτροπής (που θα ήταν έτοιμη το 2001)έγινε μόνο το 30%.

- Τα έργα στη Λίμνη Σμοκόβου χρειάστηκαν 18 χρόνια.

- Το υδροηλεκτρικό του Σμοκόβου δεν ξεκίνησε.

- Το προγραμματισμένο έργο για την άρδευση 230 χιλιάδων στρεμμάτων στην Καρδίτσα, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα μπήκε στο συρτάρι, για να εξαγγελθούν έργα για την άρδευση μόνο 12 χιλιάδων στρεμμάτων. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα:

Είναι ώρα να αλλάξουμε ταχύτητα για τη Λάρισα. Να αλλάξουμε ταχύτητα για τη Θεσσαλία.

Να αλλάξουμε ταχύτητα για την Ελλάδα. Από τις 8 του Μάρτη θέτουμε σε εφαρμογή μια Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η Περιφέρεια να είναι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης. Η Περιφέρεια στο κέντρο της προσπάθειάς μας.

- Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση για να αναλάβει δυναμικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής.

- Συγκροτούμε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας.

- Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις.

Το Σχέδιό μας για την Ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ανάμεσα στ’ άλλα, προβλέπει:

- Την κατασκευή της οδικής σήραγγας των Τεμπών.

- Τον εκσυγχρονισμό της οδικής σύνδεσης με την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

- Τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου.

- Την κατασκευή του άξονα Ηγουμενίτσας – Βόλου.

- Τη δημιουργία προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου.

- Τα μεγάλα οδικά έργα, τα μεγάλης σημασίας οδικά έργα, τα έργα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που ξεχάστηκαν από την Κυβέρνηση, είναι στις προτεραιότητές μας.

- Συγκροτούμε φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων Θεσσαλίας.

- Επιταχύνουμε τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

- Προωθούμε τα έργα εκτροπής του Αχελώου, το έργο του Σμοκώβου, την κατασκευή φραγμάτων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

- Δημιουργούμε εκθεσιακό κέντρο, εμπορευματικό κέντρο, επιχειρηματικό κέντρο ενδύματος, βιοτεχνικό πάρκο.

- Βελτιώνουμε τις αθλητικές υποδομές της πόλης και εκσυγχρονίζουμε το ιστορικό γήπεδό της.

- Παράλληλα, προωθούμε σειρά έργων για την αξιοποίηση όλων των ορεινών όγκων της Θεσσαλίας, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν στο ακέραιο τα περιθώρια ανάπτυξης του Τουρισμού. Οι ευκαιρίες δεν μπορεί να μας προσπερνούν και να χάνονται. Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών κλείνει οριστικά. Η Θεσσαλία έχει καλύτερες προοπτικές. Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα.

Οι άξονες της στρατηγικής μας, τα επιμέρους προγράμματά μας, οι περιφερειακές παρεμβάσεις μας έχουν έναν τελικό σκοπό: Τη δυναμική και συνεκτική κοινωνία,

σε μια ισχυρή Ελλάδα. Τη δημιουργία ενός πραγματικά ανθρώπινου κράτους, που να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν.

– ¶μεση προτεραιότητά μας είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας σε όλους.

- Δημιουργούμε Αστικά Κέντρα Υγείας (24ωρης λειτουργίας) στην πόλη και στηρίζουμε τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, με επιστημονικό δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

- Προχωρούμε στην καθιέρωση της ελεύθερης επιλογής γιατρού για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ.

- Θεσμοθετούμε τον οικογενειακό γιατρό.

- Ενισχύουμε τη λειτουργία των κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

– Βασικό μέλημά μας είναι η ενίσχυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος μας είναι η σύγκλιση των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Αυξάνουμε τη σύνταξη κάθε αγρότισσας και κάθε αγρότη από τα 200 στα 330 ευρώ, μέσα στην πρώτη τετραετία.

- Αυξάνουμε το ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ στα 230 ευρώ.

– Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, στηρίζουμε τους πολύτεκνους, στηρίζουμε την εργαζόμενη μητέρα. Προχωρούμε στον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης, της οικογένειας με τρία παιδιά.

– Εισάγουμε ένα νέο πρόγραμμα για να στηρίξουμε τους άνεργους πτυχιούχους μας. Οι νέες και οι νέοι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μας, εφόσον είναι άνεργοι, θα εντάσσονται σε ειδικό Πρόγραμμα στήριξης του ΟΑΕΔ.

Τα αιτήματα της κοινωνίας είναι σήμερα ταυτόσημα με τις προτεραιότητες, με τις θέσεις, με τις προγραμματικές διακηρύξεις μας. Τα αιτήματα της κοινωνίας βρίσκουν ρεαλιστικές, συγκροτημένες, υπεύθυνες απαντήσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα για το οποίο είμαστε περήφανοι. Ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε με διάλογο, με συζήτηση, με σύνθεση. Με τη σύμπραξη όλων των κοινοβουλευτικών στελεχών και δεκάδων τεχνοκρατών. Και θέλω από εδώ, από τον τόπο του, να συγχαρώ για την εξαιρετική αυτή δουλειά το Γραμματέα Προγράμματος το Γιώργο Σουφλιά. Σχεδιάσαμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε συναινετικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε μια δημιουργική μετάβαση, από το παλιό στο καινούριο. Όλες και όλοι μαζί συγκροτούμε μια πλατειά κοινωνική συμμαχία, για ένα νέο ελληνικό όραμα στη Νέα Εποχή. Είναι η ώρα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο Τόπος. Είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Η Θεσσαλία βγαίνει μπροστά.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια Νέα Πολιτική. Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα, που αφήνει ο ιστορικός κύκλος της Μεταπολίτευσης. Δεν αγνοούμε τις δυσκολίες. Δεν ανακυκλώνουμε το χτες. Η Ελλάδα, όμως, έχει μπροστά της ιστορικές ευκαιρίες. Οι Έλληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Χρέος μας είναι να βελτιώνουμε το παρόν και να θεμελιώνουμε το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Η Νέα Πολιτική που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό. Έχει ως πυξίδα μια νέα καλύτερη Ελλάδα. Όλες οι προσπάθειές μας κατευθύνονται στην υλοποίηση του νέου ελληνικού οράματος. Να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανθρώπινο Κράτος. Να κτίσουμε μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και εμπιστοσύνης. Να έχει κάθε οικογένεια, κάθε νέα και νέος ίσες ευκαιρίες, μεγαλύτερες δυνατότητες, περισσότερες επιλογές. Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε για τον Τόπο μας. Μπορούμε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο με ασφάλεια, σιγουριά και αισιοδοξία. Η Νέα Εποχή χρειάζεται μια Νέα Πολιτική. Χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Χρειάζεται μια Νέα Διακυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Στις 7 του Μάρτη η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Η Ελλάδα μπαίνει στον κύκλο μιας Νέας Διακυβέρνησης. Η Ελλάδα αποκτά Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Κυβέρνηση που δεν θα ζητά κομματικές ταυτότητες. Κυβέρνηση που γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Από τις 7 του Μάρτη οι Έλληνες προχωρούμε όλοι μαζί. Οι Έλληνες δεν γυρίζουν στο χτες. Γυρίζουν σελίδα. Όλοι μαζί αλλάζουμε σελίδα. Αλλάζουμε πολιτική. Αλλάζουμε την Ελλάδα. Αλλάζουμε τη Θεσσαλία.

Πολίτες της Λάρισας,

Πολίτες της Θεσσαλίας,

Πάμε μαζί για μια νέα καλύτερη Ελλάδα.

Πάμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο».