Η επιδημία χολέρας η οποία έχει εκδηλωθεί στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές στο Μαπούτο.
Η επιδημία χολέρας η οποία έχει εκδηλωθεί στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές στο Μαπούτο, ενώ πλήττει πλέον και την επαρχία του Ζαμβέζη, στα κεντρικά, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες που έχουν σαρώσει το βόρειο μισό της χώρας.
«Έχουν καταγραφεί 4.518 κρούσματα χολέρας και 41 νεκροί από την 25η Δεκεμβρίου 2014», δήλωσε ο Κίνιας Φερνάντες, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Οι αρχές της Μοζαμβίκης συνεχίζουν να ανησυχούν για την κατάσταση στην επαρχία Τέτε (δυτικά), η οποία γειτονεύει με τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, και όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα της χώρας. Πάνω από 1.500 κρούσματα έχουν καταγραφεί μόνο στην πόλη Τέτε, ενώ η κατάσταση σταθεροποιείται στις άλλες επαρχίες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Η χολέρα είναι ασθένεια η οποία πλήττει συχνά τη χώρα την περίοδο των βροχών, η οποία γενικά διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο στη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, την τρέχουσα περίοδο, η ανασφαλής υγειονομική κατάσταση επιδεινώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες, που αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες εξάπλωσης της επιδημίας.
Την 12η Ιανουαρίου οι αρχές της Μοζαμβίκης κήρυξαν κατάσταση συναγερμού όταν σημειώθηκε υπερχείλιση του ποταμού Λικούνγκο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς το ύψος των νερών ξεπέρασε τα 12 μέτρα (επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 1971), με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές στην επαρχία του Ζαμβέζη.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, οι πλημμύρες αυτές, οι πλέον πολύνεκρες από το 2000, έχουν πλήξει 177.000 ανθρώπους και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 160 ανθρώπους, πέραν των θυμάτων της χολέρας.