Υγεία
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 11:49

Τι ξέρεις για τον καρκίνο του δέρματος;

O συχνότερος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο καρκίνος του δέρματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να υπολογίζει σε 200.000 τα νέα κρούσματα Κακοήθους Μελανώματος, ενώ τους θανάτους από αυτό σε 46.000 ετησίως. Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι οι μορφές που δεν είναι κακοήθεις, έχουν χαμηλή μεν θνητότητα, αλλά υψηλή επιβάρυνση των ασθενών.

O συχνότερος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο καρκίνος του δέρματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να υπολογίζει σε 200.000 τα νέα κρούσματα Κακοήθους Μελανώματος, ενώ τους θανάτους από αυτό σε 46.000 ετησίως. Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι οι μορφές που δεν είναι κακοήθεις, έχουν χαμηλή μεν θνητότητα, αλλά υψηλή επιβάρυνση των ασθενών.

Οι τύποι του καρκίνου του δέρματος είναι:

Κακοήθεις όγκοι

  • Μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (NMSC) (Ακτινικές Κερατώσεις - Βασικοκυτταρικό – Ακανθοκυτταρικό)
  • Μελανοκυτταρικοί όγκοι (Κακόηθες Μελάνωμα)
  • Δερματικό Β & Τ λέμφωμα
  • Σαρκώματα κ.α.

Η επίπτωση τη νόσου ανεβαίνει σταδιακά, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και Διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής-Αφροδισιολογίκης Kλινικής Αθηνών, Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, αυξάνοντας έτσι το κόστος της δημόσιας υγείας, ενώ η ανάγκη για πρόληψη και αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαρκής.

Ο κ. Ρηγόπουλος επισημαίνει ότι η επίπτωση της νόσου έχει τις ρίζες της στο χρόνο. Η χρόνια αθροιστική δράση του ήλιου και τα συχνά εγκαύματα των πρώτων χρόνων της ζωής μας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο.  Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ανοσοκαταστολή, η ιονίζουσα ακτινοβολία, τα καρκινογόνα χημικά, το κάπνισμα, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά τα γενετικά σύνδρομα.

Και ενώ η χώρα μας έχει πάνω από 260 μέρες τον χρόνο ήλιο, και οι δουλειές μας και οι δραστηριότητες μας, μας κάνουν να είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτόν μεγάλα χρονικά διαστήματα, η συχνότητα του καρκίνου του δέρματος δεν εξαρτάται μόνον από την UV ακτινοβολία αλλά και από τη συμπεριφορά και την ηλικία κάθε ατόμου.

Για παράδειγμα οι νέες γυναίκες από 18-39 ετών έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος σήμερα, παρά 40 χρόνια πριν, ενώ αντίστοιχα οι άνδρες των ίδιων ηλικιών έχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους καπνιστές, ενώ οι άνδρες καπνιστές έχουν ελαφρά μικρότερο κίνδυνο οι γυναίκες καπνίστριες έχουν αυξημένο κίνδυνο επίπτωσης.

Τέλος, οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από τρεις καφέδες τη μέρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ενώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη δεν συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος εκδηλώνονται σε περιοχές του σώματός μας πολύ εκτεθειμένες και ειδικά σε άτομα με πολύ ανοιχτά χρώματα. Εννοούμε δηλαδή, το κεφάλι (πρόσωπο, λαιμό και αυτιά), το στήθος και τους ώμους, τα αντιβράχια και τις άκρες των χεριών μας, και τέλος τα χείλη.

Οι φαινότυποι «φωτο-ευαίσθητου» δέρματος είναι 6 με την κλίμακα Fitzpatrick. Ξεκινάμε από το δέρμα light που δεν μαυρίζει με τίποτα και μόνο καίγεται στον ήλιο, στη συνέχεια το δέρμα fair που πρώτα κοκκινίζει στον ήλιο και στη συνέχεια μαυρίζει λίγο, ακολουθούν τα δέρματα medium και olive που είναι πιο μελαχρινά και μαυρίζουν πιο εύκολα και στη συνέχεια τα δέρματα brown και dark που παρόλο που είναι σκούρα μαύρα δε σημαίνει ότι δεν καίγονται στον ήλιο.

Η μελανίνη ασκεί προστατευτικό ρόλο στη βλάβη του δέρματος από τον ήλιο ενώ η ευαισθησία του λευκού δέρματος συσχετίζεται με την αδυναμία του να μαυρίζει και την επιρρέπεια του στο έγκαυμα, τονίζει ο κ. Ρηγόπουλος. Κατά την κλίμακα Fitzpatrick τα άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε μάτια είναι επιρρεπή στα εγκαύματα.

Τέλος, ο κ. Ρηγόπουλος, τονίζει ότι αυξημένη καρκινογένεση μετά την έκθεση στον ήλιο έχουν και οι τεχνητές πηγές UV, όπως είναι η θεραπεία PUVA και το Solarium.

ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ