Την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τα πρώτα απτά δείγματα γραφής του έργου της, έχοντας προαναγγείλει την κατάθεση στη Βουλή τεσσάρων νομοσχεδίων, που θα ισορροπούν μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και απαιτήσεων των εταίρων.
Από την έντυπη έκδοση
Την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τα πρώτα απτά δείγματα γραφής του έργου της, έχοντας προαναγγείλει την κατάθεση στη Βουλή τεσσάρων νομοσχεδίων, που θα ισορροπούν μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και απαιτήσεων των εταίρων.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με πολλά στελέχη να διαφωνούν με βασικές επιλογές, αλλά για την ώρα «τα ξίφη μένουν στα θηκάρια», περιμένοντας τα επόμενα βήματα.
Λεπτές είναι και οι ισορροπίες στους εταίρους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφ. Σόιμπλε να δηλώνει ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας και πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο, εννοώντας ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια. Με απλά λόγια, το Βερολίνο σημειώνει πως από τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί άμεσα και η στάση των εταίρων για ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης, το οποίο, με βάση τις προβολές των τοκοχρεολυσίων, θα μας χρειαστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα παρακολουθείται στενά από τους εταίρους και θα παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους, ίσως διαφορετικούς από την εποχή της τρόικας. Το πρώτο δείγμα γραφής που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, αλλά και το οποίο θέλουν να δουν να υλοποιείται οι εταίροι, είναι οι πολυδιαφημιζόμενες ρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Εάν πείσει για την απόδοση του πλαισίου που θα παρουσιάσει, αλλά και ακολουθήσουν και άλλες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δεν τους προκαλεί, ίσως ξεκλειδώσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας και χαλαρώσουν την πιστωτική ασφυξία που έχουν επιβάλει σε Δημόσιο και τράπεζες. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Οι λεκτικές αναφορές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, μεγαλύτερη από ένα άστοχο νομοσχέδιο.
Ας έρθουμε στη θέση του Β. Σόιμπλε. Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που προσπαθούσε να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος, κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα ότι το κείμενο της απόφασης του Eurogroup ήταν σκόπιμα ασαφές, για να μη γίνει κατανοητό από τους βουλευτές! Ευτυχώς πέρασε χωρίς σοβαρές συνέπειες, αλλά είναι ένα περιστατικό από τα πολλά. Και η γερμανική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι φρόνιμο είναι να αποφεύγονται οι λεκτικές προκλήσεις από την Ελλάδα. Αλλωστε, δεν έχουν κανένα νόημα. Σημασία έχουν πλέον οι πράξεις, που αναμένεται να ξεδιπλωθούν από σήμερα.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]