Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 17:20

Να ανακηρυχθεί το 2006 «Ευρωπαϊκό Έτος κατά της βίας» ζητάει η Αννα Καραμάνου

Γεύμα παρέθεσε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριος Ρομάνο Πρόντι στο Προεδρείο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 του Μάρτη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών κυρία Αννα Καραμάνου παρουσίασε ανασκόπηση του έργου και των θέσεων της Επιτροπής της για τα ζητήματα της ισότητας των δύο φύλων, καθώς και τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Στην εισήγησή του ο κύριος Πρόντι τόνισε πως η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στον επαγγελματικό χώρο, ενώ χαρακτήρισε την άνιση μεταχείριση των φύλων αδικαιολόγητη με βάση τις αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Πρόντι χαρακτήρισε την ισότητα αναγκαιότητα. «Κατά τη γνώμη μου, η κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών μας εξαρτώνται από την επιτυχία μας να παρέχουμε ίσα δικαιώματα στις γυναίκες και τους άνδρες, δηλαδή στην αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων δεξιοτήτων και ικανοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η κυρία Καραμάνου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πρόντι για την πρόσκλησή του, αλλά και την Επίτροπο κυρία Αννα Διαμαντοπούλου για τη συνεισφορά της στην προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, τόνισε πως, παρόλη τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένουν σε όλους τους τομείς.

Η κυρία Καραμάνου εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η εφαρμογή του gender mainstreaming και η δίκαιη κατανομή της πολιτικής εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών θα οδηγήσουν σε μια δικαιότερη και πιο δημοκρατική κοινωνία. Για το λόγο αυτό, ενόψει και των Ευρωπαϊκών εκλογών της Διευρυμένης Ευρώπης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών έφερε στο προσκήνιο τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων, τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής ζωής, ενώ ζήτησε από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες κομμάτων να σεβαστούν την αρχή της ισότητας και να καταρτίσουν λίστες υποψηφίων ισορροπημένες ως προς τα δύο φύλα για την επόμενη Ευρωβουλή.

Αφού θύμισε τον ενεργό ρόλο που έχει παίξει η Επιτροπή Γυναικών στη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στο μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης, τόνισε πως αυτό το κεκτημένο θα πρέπει να διατηρηθεί και στο τελικό κείμενο της Συνθήκης. «Οι συνεχιζόμενες ανισότητες στην κατανομή της εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών πιστεύουμε πως ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για τη βία εναντίον των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της σωματεμπορίας» υποστήριξε η κυρία Καραμάνου και, ενόψει της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Daphne, ζήτησε να ανακηρυχθεί το έτος 2006 «Ευρωπαϊκό Έτος κατά της βίας».

Η κυρία Καραμάνου εξήρε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από πρωτοβουλία της Αννας Διαμαντοπούλου, για μια νέα Οδηγία που θα καταργεί κάθε διάκριση με βάση το φύλο στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη της για το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις για τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί.

Τέλος, η κυρία Καραμάνου υποστήριξε ότι: «Η συμπλήρωση δέκα ετών από τη Διάσκεψη του Πεκίνου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για έναν απολογισμό. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατόν με τη διοργάνωση μιας Διάσκεψης για τα Δέκα Χρόνια από το Πεκίνο (Beijing +10) το 2005, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες».