Κόσμος
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 17:29

Τρώμε μέχρι θανάτου

Μπορεί ο πίνακας του Ρενουάρ να είναι τερψίθυμος, αλλά η ευτραφής λουόμενη πόρρω απέχει από τα σύγχρονα πρότυπα του υγιούς ατόμου. «Η παχυσαρκία είναι μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί μια ολόκληρη γενιά. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει μια τόσο γρήγορη και τόσο δραματική επιδείνωση της δημόσιας υγείας, εξαιτίας ενός και μόνο παράγοντα: της κακής διατροφής. Αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα θα δούμε το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται», προειδοποιεί ο σερ Τζον Κρεμπς, πρόεδρος της βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών για τα Τρόφιμα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι. Στη Βρετανία, το 21% των ανδρών και το 23% των γυναικών θεωρούνται παχύσαρκοι, ενώ ένα περαιτέρω ποσοστό 46% των ανδρών και 33% των γυναικών είναι υπέρβαροι.

Ασθένειες, όπως διαβήτης, καρκίνος, αναπνευστικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα ευθύνονται σήμερα σε όλο τον πλανήτη για περισσότερους θανάτους απ' ότι το AIDS και η ελονοσία. Με άλλα λόγια, τρώμε μέχρι θανάτου.

Η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών για τα Τρόφιμα διερωτάται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελεγχθούν οι βιομηχανίες τροφίμων. Η έρευνά μας δείχνει ότι ο κόσμος θέλει σαφείς ενδείξεις στα προϊόντα, λέει ο σερ Κρεμπς.

Ομως η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών αντιδρά. Δεν είναι πρακτική μια ταξινόμηση ανάμεσα σε υγιεινά και λιγότερο υγιεινά προϊόντα, αναφέρει. Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην αύξηση βάρους λόγω των γονιδίων τους. Οπως λέει όμως ένας ειδικός: «Αν τα γονίδια γεμίζουν το όπλο, αυτός που τραβά τη σκανδάλη είναι το περιβάλλον».

Στις 3 Μαρτίου η Μac Donalds ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο τις μεγάλες μερίδες (αφορούν τα αναψυκτικά και τις τηγανιτές πατάτες) στη Βρετανία. Αν και η εταιρεία δηλώνει ότι η κίνησή της αυτή εντάσσεται, κατά κύριο λόγο, σε μία «αναθεώρηση του μενού» της, οι Times της 4ης Μαρτίου αναφέρουν ότι η ανακοίνωση αυτή αποτελεί «το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η επιχείρηση υποχώρησε μπροστά στις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις των καταναλωτών για καταπολέμηση της παχυσαρκίας».

Ο υπουργός Υγείας Τζον Ριντ προειδοποίησε ότι θα υιοθετηθεί νομοθεσία που θα απαγορεύει τις διαφημίσεις των φαστ-φουντ, αν ο τομέας δεν αναλάβει από μόνος του δράση. Αν και είχαν κατατεθεί προτάσεις ακόμη και για επιβολή «φόρου κατά του πάχους», τελικώς η βρετανική κυβέρνηση προτίμησε να αναληφθεί μια εκπαιδευτική εκστρατεία με στόχο την προώθηση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής.