Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 18:45

Οξύνεται η αντιπαράθεση για τα φυλλάδια

Ανεβάζουν τους τόνους ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία με αφορμή το θέμα των φυλλαδίων. «Μοιράστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Παράσταση προβοκάτσιας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας την πρόταση της Αννας Διαμαντοπούλου για από κοινού έλεγχο των φακέλων.

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά τη μήνυση του ΠΑΣΟΚ για την αποστολή και διακίνηση εντύπου που αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε εντολή στην εισαγγελέα κ. Ελένη Σωτηροπούλου να διερευνήσει άμεσα όλες τις καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση και να ερευνήσει αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενων αδικημάτων και σε αυτή την περίπτωση να εντοπίσει τους υπευθύνους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα θα διενεργηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εντοπιστούν -αν υπάρχουν- ευθύνες σε ό,τι αφορά το θέμα της διακίνησης των φυλλαδίων.

Επιπροσθέτως, στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διαβιβάστηκε φάκελος με τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την υπόθεση των φυλλαδίων, τις οποίες υπογράφει ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Βαρθολομαίος. Ο φάκελος θα παραδοθεί στην κ. Ελένη Σωτηροπούλου.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 νωρίς το πρωί δήλωσε ότι τα φυλλάδια αυτά διακινήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. «Είναι αναμφισβήτητο ότι τα φυλλάδια μοιράζονταν τις τελευταίες εβδομάδες σε ενορίες από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυκλοφορία των φυλλαδίων δεν συνάδει με το ήθος που εμείς θέλουμε να δείξουμε. Εμπλέκει την Εκκλησία. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η Εκκλησία ως όχημα κομματικής προπαγάνδας». Σε ερώτηση εάν είναι προβοκάτσια από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Προβοκάτσια δεν υπάρχει από εμάς».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μετάσχει στο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού. Οσοι λιγότεροι συμμετέχουν σ' αυτό, τόσο καλύτερα για το δημόσιο βίο», τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε «παράσταση προβοκάτσιας» την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου να μεταβούν εκπρόσωποι των δύο κομμάτων στο κεντρικό ταχυδρομείο της Λένορμαν, προκειμένου να ανοίξουν από κοινού τους επίμαχους φακέλους. Στους φακέλους αυτούς, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, περιέχονται φυλλάδια με υβριστικό περιεχόμενο για τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Για ποιους φακέλους μιλούν; Αυτούς που ενδεχομένως έχουν στείλει οι ίδιοι; «Η Δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση με την απόφασή της», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να αποδοκιμάσει τις καθεστωτικές -όπως τις χαρακτήρισε- πρακτικές του κόμματός του, υπογραμμίζοντας τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σήμερα το πρωί σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, ότι δεν γνώριζε το θέμα και το πληροφορήθηκε μόλις χθες το μεσημέρι.

Στο θέμα των φυλλαδίων αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα: «Σημασία έχει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, να τα βρει με τη συνείδησή του, με την ευθύνη του και όλα αυτά τα γεγονότα που ζούμε αυτές τις τελευταίες ώρες - και δεν ξέρουμε και τι άλλο θα συμβεί μέχρι την Κυριακή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», Ν. Κωνσταντόπουλος, από το Ηράκλειο Κρήτης, αναφερόμενος στις αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στην εντεινόμενη πόλωση, δήλωσε:

«Τελικώς, τα δύο μεγάλα κόμματα οργάνωσαν το αναμενόμενο μεταξύ τους debate με τον τρόπο και τα επιχειρήματα που τους ταιριάζουν και μονάχα αυτά ξέρουν να χειρίζονται τόσο καλά. Ο καθείς και τα όπλα του, που λένε. Τελικώς, μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι θα μείνει ατιμώρητη αυτή η συστηματική υποβάθμιση του πολιτικού επιπέδου και η συστηματική περιφρόνηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Φαίνεται πως άλλο πράγμα είναι ο πολιτικός πολιτισμός στα μυαλά ορισμένων και άλλο πράγμα η πολιτική και δικομματική αντιπαράθεση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει απόψε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στο Πεδίον του Αρεως. Το μεσημέρι είχε συνάντηση με εκπροσώπους των συμβασιούχων και δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση από τις 8 Μαρτίου θα δώσει οριστική λύση στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, εκκρεμότητά τους.

Στο θέμα των συμβασιούχων ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως «είναι ένα πρόβλημα που το ανέδειξε ο Συνασπισμός, με τον Αλ. Αλαβάνο, στην ελληνική Βουλή. Είναι απαράδεκτο να κρατούνται 250 χιλιάδες εργαζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας». Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΔΗΚΚΙ στην οδό Πανεπιστημίου επισκέπτεται ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περιοδεύει στη Σάμο και το πρωί ξεναγήθηκε στο νέο αεροσταθμό του νησιού.

Στις 20.00 ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού στην Πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο.

Εκτακτα δρομολόγια για ετεροδημότες

Με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και πλοία θα ταξιδέψουν χιλιάδες ετεροδημότες για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Παρατηρείται πληρότητα τόσο στις πτήσεις της Ολυμπιακής, όσο στα δρομολόγια του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ, γι' αυτό το λόγο έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια. Στις Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν σε λίστα αναμονής σε περίπτωση που υπάρξουν ακυρώσεις.

Στα τρένα η πληρότητα αγγίζει το 90%, ενώ ο ΟΣΕ προγραμματίζει έκτακτα δρομολόγια. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. Ωστόσο προβλήματα θα συναντήσουν όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν στα νησιά με πλοία. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη έχει απαγορευτεί από τα ξημερώματα ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά. Υπενθυμίζεται πως οι ετεροδημότες θα ταξιδέψουν με 30% έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων στα τρένα, 20% στα πλοία και 25% στα υπεραστικά λεωφορεία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις Εθνικές Οδούς

Λόγω μετακίνησης των ετεροδημοτών για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

1. Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004 και από 18.00 έως 21.00 ώρας.

2. Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004 και από 15.00 έως 22.00 ώρας.

3. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοίου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004 και από 18.00 έως 21.00 ώρας.

4. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) μέχρι τον κόμβο Τατοίου (Μεταμόρφωση), την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004 και από 15.00 έως και 22.00 ώρας.

5. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χιλιομ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004 από 18.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004 από 15.00 έως 22.00 ώρας.

6. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Ν. Μουδανιών από τον αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιομ. στο ρεύμα εξόδου, την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004 από 18.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004 από 15.00 έως 22.00 ώρας.

7. Στην Ν.Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εξόδου από τη Λάρισα μέχρι τα όρια του Νομού Πιερίας την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004 από 18.00 έως και 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004 και από 15.00 έως και 22.00 ώρας.

8. Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

9. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν εκλογικό υλικό και γενικά όσοι ασχολούνται με τις εκλογές.

Μεταφορικά μέσα της νομαρχίας Πειραιά για τους εκλογείς

Ενα πούλμαν 14 θέσεων, τρία των 10 θέσεων και έξι ΙΧ θα βρίσκονται σταθμευμένα το πρωί της Κυριακής 7 Μαρτίου, έξω από τη νομαρχία Πειραιά στην Ακτή Ποσειδώνος 14-16, με σκοπό τη μεταφορά στα εκλογικά τμήματα της περιοχής, ετεροδημοτών από τα νησιά, ναυτικών, αλλά και πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων και για οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την εκλογική διαδικασία θα λειτουργούν χωρίς χρέωση τα τηλέφωνα 800 11405060 και 210 4177460.