Πολιτιστικά
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 08:30

Εγγενής αδυναμία, φονικός εκδικητής και υποβρύχια πλεονεξία

Οι προβολείς των Όσκαρ έσβησαν και, στον απόηχό τους, ένα φιλμ νουάρ με χιούμορ, μια δραματική συνειδητοποίηση, η αμείλικτη εκδίκηση ενός εκτελεστή και μία οικογένεια αρκούδων που μαθαίνει τους κανόνες της επιβίωσης φωτίζουν τις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

Οι προβολείς των Όσκαρ έσβησαν και, στον απόηχό τους, ένα αστυνομικό φιλμ νουάρ με χιούμορ και μυστήριο, μια δραματική συνειδητοποίηση, η αμείλικτη εκδίκηση ενός μυθικού εκτελεστή, η κλειστοφοβική αναζήτηση ενός υποθαλάσσιου θησαυρού και μία οικογένεια αρκούδων που μαθαίνει τους κανόνες της επιβίωσης φωτίζουν τις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

«Έμφυτο ελάττωμα»

Ο - υποψήφιος για Όσκαρ - Πολ Τόμας Άντερσον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το έβδομο και πιο αστείο μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον, δημιουργώντας ένα αστυνομικό φιλμ νουάρ, το οποίο βυθίζεται στην ψυχεδελική ομιχλώδη ατμόσφαιρα της αμερικανικής υποκουλτούρας των ’60s, και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και κουστουμιών. Με τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Ρις Γουίδερσπουν και Μπενίσιο Ντελ Τόρο, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Χοακίν Φίνιξ και Όουεν Γουίλσον και τους Τζος Μπρόλιν, Κάθριν Γουότερστον, Μάρτιν Σορτ, Τζένα Μαλόουν και Μάρτιν Ντόνοβαν, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ δέχεται επίσκεψη από την πρώην αγαπημένη του, η οποία επιδιώκει να τον μπλέξει στο σχέδιο απαγωγής του πάμπλουτου παντρεμένου εραστή της.

«Cake»

Το δράμα του Ντάνιελ Μπαρνζ - με την Τζένιφερ Άνιστον, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Αντριάνα Μπαράτσα, Φελίσιτι  Χάφμαν,  Άνα Κέντρικ και Γουίλιαμ Μέισι και τον Σαμ Γουόρθινγκτον - αφηγείται την ιστορία μιας φοβισμένης, πικρόχολης και κενής συναισθηματικά γυναίκας, η οποία έχει καταφέρει να απομακρύνει τους πάντες από τη ζωή της, ζώντας απομονωμένη στο σπίτι της. Παρατημένη από τον άντρα της, καταφεύγει σε μία ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης, όπου ένα τραγικό γεγονός την κάνει να αρχίσει να βλέπει τη ζωή με άλλα μάτια.

«John Wick»

Η ταινία δράσης των Ντέιβιντ Λιτς και Τσαντ Σταχέλσκι είναι μία στυλιζαρισμένη ιστορία εκδίκησης και εξιλέωσης, με πρωταγωνιστές τους Κίανου Ριβς, Μάικλ Νίκβιστ, Άλφι Άλεν, Γουίλεμ Νταφόε, Αντριάν Παλίκι, Μπρίτζετ Μόιναχαν, Τζον Λεγκουιζιάμο, Ίαν Μακ Σέιν και Ντιν Γουίντερς. Με καταιγιστικούς ρυθμούς και αμείωτη ένταση, ένας μυθικός πρώην εκτελεστής αναγκάζεται από τη ρωσική μαφία να επανέλθει στη δράση και μετατρέπεται ξανά στη φονική μηχανή που φοβόταν όλος ο υπόκοσμος, κηρύσσοντας έναν ανελέητο πόλεμο.

«Επιχείρηση Μαύρη Θάλασσα»

Ο - βραβευμένος με Όσκαρ -  Κέβιν Μακντόναλντ επιστρέφει με ένα περιπετειώδες θρίλερ, με τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Τζουντ Λο και τους Σκουτ Μακνέρι, Τζόντι Γουίτακερ, Τζουν Σμιθ, Μπεν Μέντελσον, Καρλ Ντέιβις και Γκριγκόρι Ντόμπριγκιν. Ένας καπετάνιος υποβρυχίου αναλαμβάνει τη σκοτεινή επιχείρηση να ερευνήσει ένα υποβρύχιο στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο φημολογείται ότι είναι γεμάτο με χρυσό. Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα, όταν τίθεται το ζήτημα της μοιρασιάς του θησαυρού.

«Αρκούδες»

Γνωστοί για τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ τους, με θέμα τη φύση και τα άγρια ζώα, οι Άλιστερ Φόδεργκιλ και Κιθ Σόλεϊ επανέρχονται με ένα πρωτότυπο και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, που έχει ως επίκεντρο μια οικογένεια καφέ αρκούδων από την Αλάσκα και αποτυπώνει με συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν τα σημαντικά μαθήματα, που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους.
Σκοπός της ταινίας είναι να μυήσει το κοινό στον κόσμο των αρκούδων και να του αποκαλύψει την ευαίσθητη πλευρά τους.

Υπάρχουν κοινά σημεία στη συμπεριφορά τους με αυτή των ανθρώπων ή έχουμε απομακρυνθεί και αποξενωθεί εντελώς από τη φύση (μας); «Πολλοί μάς θεωρούν τρελούς, που κινηματογραφούμε τις αρκούδες σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές. Αυτά τα ζώα, όμως, δεν έχουν σκοπό να πειράξουν τους ανθρώπους, όπως κάποιοι νομίζουν. Πρόκειται για μεγάλα και πολύ δυνατά ζώα, με ευγενική φύση. Σε καμία περίπτωση, δεν νιώσαμε ότι κινδυνεύουμε» τονίζει ο Κιθ Σόλεϊ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]