Σήμα κινδύνου προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους στέλνουν οι Λοιμωξιολόγοι, ζητώντας να συνεχίσουν να προφυλάσσονται από τη γρίπη.
Σήμα κινδύνου προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους στέλνουν οι Λοιμωξιολόγοι, ζητώντας να συνεχίσουν να προφυλάσσονται από τη γρίπη.
Μέχρι σήμερα το πρωί , σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, είχαν πεθάνει 63 άτομα, ενώ 21 άτομα νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά στις ΜΕΘ μέχρι χτες είχαν νοσηλευτεί 134 άτομα.
Όπως αναφέρει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD Director, Div. of Infectious Diseases and Travel Medicine, οι κακές καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, ευνοούν την μετάδοση της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε έξαρση παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην Άνοιξη.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους μέτρα προφύλαξης για την γρίπη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη, τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι εγκυμονούσες, τα άτομα με αιματολογικά και ρευματολογικά νοσήματα, τα βρέφη κ.α.
Οι συμβουλές που δίνουν για να προφυλαχτούμε από τη μετάδοση της γρίπης είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Για τις ευπαθείς ομάδες ωστόσο προτείνουν να:
Αν κάποιος προσβληθεί από γρίπη εμφανίζει διάφορα συμπτώματα τα οποία διαρκούν από 2-7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Τα βασικά συμπτώματα τις γρίπης είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έντονοι μυϊκοί πόνοι, καταβολή, βήχας και πονόλαιμος.
Τα άτομα των ευπαθών ομάδων όταν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει αμέσως να επισκεφτούν ένα γιατρό τονίζει η κα. Στούπη εξηγώντας πως οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να είναι σοβαρές, και να επιφέρουν πνευμονία, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος σε άτομα με ιστορικό άσθματος, έξαρση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιολογικών νοσημάτων, απορύθμιση σακχαρώδους διαβήτη κ.α.