Πολιτιστικά
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 07:35

Ο Μέγας Αλέξανδρος έρχεται να κατακτήσει την Αθήνα

Η πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Alexander the Great. Rock opera», που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, επισκέπτεται την Αθήνα.

Η πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), «Alexander the Great. Rock opera», σε μουσική του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, ο οποίος συνυπογράφει και τη σκηνοθεσία με τον Γιάννη Βούρο, και λιμπρέτο της Alexandra Charanis, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, επισκέπτεται την Αθήνα.

Η δίωρη παράσταση, που έφερε ένα καινούργιο είδος στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου, αλλά και το φρέσκο πρόσωπο του ΚΘΒΕ στο καλλιτεχνικό προσκήνιο, θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους, για τρεις μόνο παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Ποιος, όμως, ήταν πραγματικά ο Μέγας Αλέξανδρος;

Πλαισιωμένος από δεκαμελή ορχήστρα και μία ομάδα τριάντα ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών, ο Δημήτρης Τικτόπουλος αναλαμβάνει τον ρόλο του μεγάλου στρατηγού, που σε ηλικία μόλις 33 ετών, κατάφερε να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Η ιστορία αρχίζει στη Σαμοθράκη, έναν χρόνο πριν τη γέννηση του Αλέξανδρου, όπου - κατά τη διάρκεια των Βακχικών Μυστηρίων -  συναντήθηκαν για πρώτη φορά η μητέρα του, Ολυμπιάς, και ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος, και ολοκληρώνεται με τον θάνατό του στη Βαβυλώνα, 33 χρόνια αργότερα.

Ποιος, όμως, ήταν πραγματικά ο άνθρωπος, που άλλαξε την ιστορία και επηρέασε τον πολιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων; Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή του; Η όπερα στοχεύει, με σύγχρονο ήχο και μουσική, να μας φέρει κοντά στον δυναμισμό, το όνειρο και την ανθρώπινη φύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα, όπως μας έχει περιγράψει ο Δημήτρης Τικτόπουλος: «Δείχνει, κυρίως, την ανθρώπινη πλευρά του. Τη σχέση του με την οικογένειά του, το κατά πόσο τον επηρέαζε η καταγωγή του, που προερχόταν από τη γενιά του Ηρακλή και του Αχιλλέα, η ανατροφή και η διδασκαλία του από έναν μεγάλο δάσκαλο στην παγκόσμια ιστορία, τον Αριστοτέλη. Ακόμα, βλέπουμε τη σχέση που είχε με τους φίλους του. Αυτούς που μεγάλωσε μαζί τους και είχε ως στρατηγούς στο στράτευμά του. Τη σχέση του με τους στρατιώτες, που ήταν δίπλα τους σε κάθε στιγμή και πολεμούσε μαζί τους στην πρώτη γραμμή. Όλοι γνωρίζουμε τον Μέγα Αλέξανδρο ως τον μεγαλύτερο, ίσως, πολέμαρχο. Στο μουσικό ταξίδι του “Alexander the Great. Rock opera”, γνωρίζουμε τον άνθρωπο και τα όνειρά του».

Πολυδιάστατη μουσική και δυνατά συναισθήματα

«Το ΚΘΒΕ πρωτοτυπεί, καινοτομεί και το δείχνει στην πράξη με ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα, όπου ο χορός, το τραγούδι και η υποκριτική συνομιλούν πάνω στη σκηνή και γεννούν πολύ δυνατά συναισθήματα στους θεατές» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Βούρος.

Με τη σειρά του, ο συνθέτης του έργου και συν - σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης υπογραμμίζει: «Όντας θιασώτης της άποψης ότι “η μουσική είναι μία”, θέλησα η μουσική του “Alexander the Great” να έχει το στοιχείο του crossover, όπου εντελώς διαφορετικά είδη εναλλάσσονται ή συνομιλούν, ζωντανεύοντας τη θεατρική δράση. Έτσι, τα ηχοχρώματα, οι ενορχηστρώσεις και η χρήση των μουσικών οργάνων βρίσκουν τις αναφορές τους άλλοτε στην κλασική μουσική, άλλοτε στις λαϊκές μπαλάντες, αλλά και στα είδη πέριξ του σύγχρονου ηλεκτρικού ήχου.

Στη ροκ όπερα, η μουσική πρέπει να υπηρετεί την “εικόνα”. Η εικόνα της όπερας “Alexander the Great” δεν θα μπορούσε παρά να είναι πολυδιάστατη, όταν αναλογιζόμαστε την ιστορική σημασία του θέματος, το γεωγραφικό εύρος της δράσης, την πολυπολιτισμικότητα, το πλήθος των συναισθημάτων που το έργο αγγίζει και, πάνω από όλα, την πολυσύνθετη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή του.
Τέλος, δεν θα έπρεπε να λείπει και το δικό μας, ελληνικό στοιχείο. Οι ρυθμοί 6/8, 7/8 ή 9/8 (ζεϊμπέκικο), αλλά και η χρήση οργάνων, όπως το ούτι, το μπουζούκι και η κρητική λύρα, πέραν της ηχητικής ποικιλομορφίας που χαρίζουν, υπενθυμίζουν διακριτικά στον θεατή/ακροατή τον τόπο προέλευσης του έργου και του πρωταγωνιστή του».

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική: Κωνσταντίνος Αθυρίδης, λιμπρέτο: Alexandra Charanis, σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος - Κωνσταντίνος Αθυρίδης, σκηνικά: Γιάννης Μετζικώφ, κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου, χορογραφίες: Άσπα Φούτση, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Τζούνης, videoart: Στάθης Μήτσιος, ενορχηστρώσεις: Κωνσταντίνος Αθυρίδης - Κώστας Τζούνης, βοηθοί σκηνοθετών: Άσπα Φούτση - Δελίνα Βασιλειάδη, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Ήρις Τσαγκαλίδου, οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος - Βίκη Αλεξάκη, stage manager: Βίκη Αλεξάκη, σχεδιασμός ήχου: Cueproductions / Γιάννης Μαυρίδης - Δημήτρης Βασιλειάδης. Για τα κείμενα συνεργάστηκαν οι: σχεδιασμός έργου: Κωνσταντίνος Αθυρίδης - Alexandra Charanis, ιστορική επιμέλεια: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, συμπληρωματικά κείμενα: Ελευθερία Γαζέτη - Phoebeholland, Γεωργία Βεληβασάκη, μετάφραση υπερτίτλων: Γεωργία Βεληβασάκη. Παίζουν: Δημήτρης Τικτόπουλος, Θωμάς Βλιαγκόφτης, Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, Γεωργία Βεληβασάκη, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ρούλα Μανισάνου, Νικίας Φονταράς, Δημήτρης Τσιλινίκος, Γιώργος Φωκάς, Ντίνος Ψυχογιός, Απόλλων Δρικούδης, Χάρης Δούλκας, Βανέσσα Φωτακίδου, Αστέρης Πελτέκης, Δημήτρης Κυανίδης, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Νίκος Νικολαΐδης, Αρσένιος Γαβριηλίδης, Νίκος Καπέλιος, Χρύσα Ιωαννίδου,  Ελισάβετ - Μαρία Κοτίνη, Αρετή Βαλαβανοπούλου, Νόνικα Μαλκουτζή, Πάνος Ζώης, Ρίαννον Μόργκαν, Αναστασία Κωστοπούλου, Μελίνα Ντυπρέ, Σταυριάνα Παπαδάκη. Μουσικοί: Στέργιος Κόιας: τύμπανα, Βλαχόπουλος Γιάννης: κιθάρες, Γερεμτζές Ιάσων: κρουστά, Ζιάκας Ανδρέας: κιθάρες, Καραγιαννακίδης Διαμαντής: πλήκτρα, Λάππας Δημήτρης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα - ούτι -  μπουζούκι, Πιπέρκος Μιχάλης: πνευστά, Τζούνης Κώστας: μπάσο, Φίλκας Φοίβος: πιάνο - συνθεσάιζερ, Σκέντου Δέσποινα: βιολί.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ και Γ΄ ζώνη: 20 ευρώ,  μειωμένο (φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ - πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών): 15 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ομαδικές πωλήσεις: 210 7282367, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]