Πολιτική
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 17:01

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

ΕΝ ΜΕΣΩ έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, πέφτει απόψε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, με την κεντρική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος στο Πεδίον του Αρεως.

Το δίλημμα των εκλογών έθεσε σε τηλεοπτικό μήνυμα του ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι προσκολλημένη στο παρελθόν και θέλει να επανιδρύσει το κομματικό κράτος. Υπογράμμισε ότι την Κυριακή «αποφασίζουμε όχι ποιόν θα τιμωρήσουμε αλλά ποιόν θα εμπιστευτούμε», και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, περιοδεύει στους νομούς Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Κέρκυρας. «Αγκαλιάζουμε όλους τους Ελληνες και βάζουμε οριστικό τέλος στις ετικέτες, τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς του παρελθόντος, γιατί στην Ελλάδα του αύριο δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι δικοί τους. Βασική αρχή μας είναι η ενότητα, η συνένωση δυνάμεων», τόνισε ο κ. Καραμανλής από το Καρπενήσι.

Πριν την κάλπη

Η ψηφοφορία στις 7 Μαρτίου ξεκινά στις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ. Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. 545.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι. 3.000 που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους. πρέπει να πάρουν υπεύθυνη δήλωση από τον οικείο δήμο. Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση.

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και πέντε βουλευτές, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους σημειώνοντας δίπλα στο όνομά τους έναν σταυρό, όπου εκλέγονται από έξι μέχρι και δώδεκα βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, στην Α' Θεσσαλονίκης μέχρι 3, στην Α' Αθηνών έως 4 και στη Β' Αθηνών μέχρι και 5.

Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, καθώς και ο αρχηγός κόμματος δε σταυροδοτούνται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, αλλά δε λαμβάνεται υπόψη κανένας. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται π.χ. δύο σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε λαμβάνεται υπόψη.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε Αθήνα και Πειραιά

Στον Δήμο Αθήνας, στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας, θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες Ηπείρου, Κρήτης και Θεσσαλίας. Στο Αιγάλεω (5ο Ενιαίο Λύκειο, 7ο Δημοτικό Σχολείο και στο 15ο Δημοτικό) της Πελοποννήσου.

Στην Ηλιούπολη (5ο Λύκειο και 5ο Γυμνάσιο) της Στερεάς. Στην Καλλιθέα (6ο Λύκειο) από Ιόνιο και Θράκη. Στη Νέα Ιωνία (1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο) από τα Αιγαίο, Κύθηρα και Αντικύθηρα. Στη Νέα Σμύρνη (1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο) της Μακεδονίας.

Στο 11ο Γυμνάσιο Πειραιά, Αιτ/νίας, Ηπείρου, Εβρου, Εύβοιας, Ιονίου και Φθιώτιδας. Στο 28ο Δημοτικό σχολείο Πειραιά, της Πελοποννήσου, Καβάλας, Κοζάνης, Σερρών, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δράμας, Ευρυτανίας, Α' Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Φωκίδας, Κυθήρων και Αντικυθήρων. Στο 24 και 22ο δημοτικό σχολείο Πειραιά, Αιγαίου, Κρήτης, Θεσσαλίας.