«Βαδίζουμε καλά. Οι εκλογές συνεχίζονται ομαλά σε όλη την επικράτεια. Όλα τα εκλογικά τμήματα λειτουργούν με αθρόα προσέλευση των εκλογέων. Ορισμένα προβλήματα δημιουργήθηκαν από πολίτες που έσπευσαν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν σήμερα το πρωΐ. Το «1564» είναι κορεσμένο και πράγματι θέλει πολλή υπομονή για να ενημερωθούν οι πολίτες».
«Οι τελευταίοι μπορούν να απευθυνθούν και στα ΚΕΠ, στους δήμους, που είναι ανοιχτοί ως το βράδυ, και στα κιόσκια του Υπουργείου Εσωτερικών, που επίσης είναι ανοιχτά, ως το βράδυ, για να ενημερώνουν τους πολίτες που ψηφίζουν. Νομίζω ότι όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν ταυτότητες, διαβατήρια, ελληνικά- διαβατήρια, το τονίζω ξανά - έχουν λυθεί».
«Συμπεραίνοντας νομίζω ότι οι εκλογές μας είναι υποδειγματικές. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι».
Αυτή τη δήλωση έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Αλιβιζάτος αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόβλημα που προκλήθηκε στο 133ο εκλογικό τμήμα στις Αχαρνές, όπου δικαστικός αντιπρόσωπος είχε ξεχάσει τη σφραγίδα κα σφράγιζε τους φακέλλους με σφραγίδα ιδιώτη, ο κ. Αλιβιζάτος είπε : «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Εκεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν είχε τη σφραγίδα κοντά του και βρήκε μια σφραγίδα στο σχολείο κάποιου δασκάλου και σφράγιζε τους φακέλους με αυτή τη σφραγίδα».
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: «Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Γνωρίζω ότι απεκεταστάθη το πρόβλημα και λήφθηκε μέριμνα προκειμένου να μην θεωρηθούν άκυρα τα ψηφοδέλτια».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Σε περίπτωση που κάποιος δικαστικός αντιπρόσωπος δεν έχει ενημερωθεί σε σχέση με την χρήση διαβατηρίων του εξωτερικού και έχει κάνει δεκτούς κατά την ψηφοφορία πολίτες οι οποίοι ψήφισαν με τέτοιο διαβατήριο».
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ : «Αποτελεί λόγο ενστάσεως. Η ένσταση πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά την ώρα της ψηφοφορίας και για να ληφθεί υπόψη πρέπει να είναι γραπτή. Θα εξεταστεί στη συνέχεια από την Εφορευτική Επιτροπή».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Αν δεν υποβληθεί η ένσταση ψήφισε»;
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ : «Προφανώς πρέπει να υπάρξει ένσταση απ’ την πρώτη στιγμή. Όπως άλλωστε και στην άλλη περίπτωση που καταγγέλθηκε, στην οποία κάποιος δικαστικός αντιπρόσωπος άφησε κάποιον να ψηφίσει με δίπλωμα οδηγήσεως. Και αυτό με τις εγκυκλίους που έχουμε εκδώσει δεν είναι θεμιτό. Αλλά να λάβετε υπόψη σας ότι στις προηγούμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, ο κόσμος ψήφιζε με βιβλιάρια ασθενείας, με δίπλωμα οδηγήσεως κλπ. Μπερδεύτηκαν λοιπόν, διότι δεν γνωρίζουν όλοι, με κάθε λεπτομέρεια τις εγκυκλίους».
«Εγώ προσωπικά το έχω πει 30 φορές τουλάχιστον τις δύο τελευταίες μέρες. μόνον ταυτότητες και ελληνικά διαβατήρια σε ισχύ».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Κύριε Υπουργέ θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με τα άτομα που έχουν νοητική υστέρηση και προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη».
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ : «Υπάρχει πρόβλεψη. Αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να τους θέτει υπό δικαστική προστασία τότε δικαιούνται να ψηφίζουν. Εφ’ όσον υπάρχει αυτή η απόφαση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος οφείλει να μην τους επιτρέψει να ψηφίσουν».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες»;
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ : «Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχουν. Δεν μπορώ να σας πω στοιχεία για όλη την επικράτεια - δύο τηλέφωνα, στη Νομαρχία Αθηνών και στη Νομαρχία Πειραιώς, όπου πηγαίνει αυτοκίνητο και τους παραλαμβάνει απ’ το σπίτι και με υποβοήθηση μπορούν και ψηφίζουν».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Αυτά τα τηλέφωνα τα έχετε κάπου πρόχειρα».
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ : «Ευχαρίστως να σας τα δώσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν τα θυμάμαι».
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Σχετικά με κάποιο τηλεφώνημα που έγινε, με κάποια μάλλον παρέμβαση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας»;
* Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ : «Μόλις μίλησα με τον κ. Μεϊμαράκη. Μίλησα και με τον κ. Νασιάκο. Επειδή εφαρμόζεται αυτή η πολύ στενή ερμηνεία των διατάξεων περί διαβατηρίου υπήρξε σε κάποια φάση της ημέρας ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, οι οποίοι, μη έχοντας άλλο τρόπο να αποδείξουν την ταυτότητά τους, απευθύνθηκαν στους δήμους. Διότι πρέπει να περάσουν πρώτα απ’ το δήμο, προκειμένου να πάρουν το σχετικό πιστοποιητικό, και, εν συνεχεία, από τα αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να πάρουν αυτό που προβλέπει η νομοθεσία ως υποκατάστατο της αστυνομικής ταυτότητας, δηλαδή την προσωρινή βεβαίωση ταυτότητας όπως λέγεται».
«Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να ενημερωθεί για τον αριθμό αυτών που έλαβαν τέτοιες βεβαιώσεις. Τώρα μόλις του μίλησα. Μου είπε ότι, κατ’ ουσίαν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά εκείνο το οποίο έχω παρακαλέσει τον κ. Νασιάκο - και εκείνος θα κάνει - είναι να έχουμε ενδιαμέσως στις 14.00 αλλά και μόλις κλείσουν οι κάλπες - τον αριθμό τέτοιων πιστοποιητικών που εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα».
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων