Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως υποστήριξε, «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπαθούν να αποδείξουν ότι η επιστροφή στο Μνημόνιο, που υπέγραψαν χθες είναι "επιτυχία" για τη χώρα»:
«Στην ουσία επέστρεψαν στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Έλεγαν ότι «καταργούν το Μνημόνιο» και τώρα υπέγραψαν την επέκτασή του για άλλους τέσσερις μήνες, με άλλο όνομα. Έλεγαν ότι "διώχνουν την Τρόικα". Και τώρα με την ίδια ακριβώς Τρόικα διαπραγματεύονται και θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο νέο Μνημόνιο όπου οδηγούν τη χώρα. Και γι’ αυτό επίσης υπέγραψαν χθες».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε από τα Μνημόνια στα τέλη Φεβρουαρίου και στο τέλος του χρόνου πραγματικά δεν θα υπήρχε Τρόικα.
Κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλούσε για άδεια ταμεία, αλλά βασίζεται στα πλεονάσματα, που όπως, αφήσε η προηγούμενη κυβέρνηση «παρά το ότι προεκλογικά καλούσαν τον κόσμο να μη πληρώσει φόρους».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία τα πλεονασματα των επόμενων ετών, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «υπέγραψαν τα πλεονάσματα των επομένων ετών και μόνο για το 2015 πήραν μια αφηρημένη υπόσχεση ότι θα μειωθεί ο στόχος».
«Γιατί; Όχι για να μοιράσουν χρήματα. Αλλά γιατί η οικονομία μπαίνει ξανά σε ύφεση και δεν θα μπορεί να βγάζει πραγματικά πλεονάσματα. Τα οποία, όμως, είναι το εισιτήριο για να μη χρειάζεσαι δανεικά, ώστε να βγεις από τα Μνημόνια…»
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της συγκυβέρνησης ότι υποσχόταν κούρεμα του χρέους «και τώρα πασχίζουν να πετύχουν τη ρύθμιση που εξασφαλίσαμε από το Νοέμβριο του 2012 και το πιο σημαντικό: δεν λένε πού θα βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της χώρας τους επόμενους μήνες».
Καταλήγοντας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολλά ψέματα, προεκλογικά και μετεκλογικά, που διαψεύστηκαν παρά πολύ σύντομα.
Προσθεσε ότι «το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος δεν ξεπεράστηκε». «Τώρα απλώς έβαλαν την υπογραφή τους σε πράγματα από τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε - και είχε φτάσει πάρα πολύ κοντά - να απαλλάξει τον τόπο».
Χαρακτηρίζει επίσης θράσος το «να λένε ότι έκαναν "για πρώτη φορά διαπραγμάτευση" που τελικά μας γύρισε στο ίδιο σημείο, στο ίδιο Μνημόνιο, στην ίδια Τρόικα και στην προοπτική ενός νέου Μνημονίου. Αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες:
«Με τις καταθέσεις να φεύγουν από τις τράπεζες, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να υποβαθμίζεται συνεχώς, την ανάκαμψη να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση. Τα πλεονάσματα σε ελλείμματα. Και την αξιοπιστία της χώρας να έχει επιστρέψει στο χαμηλότερο σημείο».