Η εξέλιξη του ανθρώπου προκλήθηκε εν μέρει από ξαφνικά και γρήγορα κύματα κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η εξέλιξη του ανθρώπου προκλήθηκε εν μέρει από ξαφνικά και γρήγορα κύματα κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε εναποθέσεις ιζημάτων στη νοτιοανατολική Αραβική χερσόνησο, από τις οποίες μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κλίμα της περιοχής τα τελευταία 160.000 χρόνια.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εγκατέλειψαν την Αφρική ταξιδεύοντας προς την νότια Ασία πριν από περίπου 75.000 με 130.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια πολλαπλών φάσεων.
Τα ευρήματα αντικρούουν τη θεωρία που υποστηρίζει πως οι ανθρώπινοι πληθυσμοί εξαπλώθηκαν ταχύτατα από την Αφρική προς τις ακτές της Αραβίας πριν από περίπου 50.000 με 60.000 χρόνια.
Τα ιζήματα αποκαλύπτουν επίσης μία περίοδο αυξημένων βροχοπτώσεων, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα παρείχε επαρκείς ποσότητες γλυκού νερού για να υποστηρίξει την εξάπλωση αυτών των πληθυσμών.
«Η διασπορά των πρώιμων ανθρώπινων πληθυσμών από την Αφρική συνδέεται δυναμικά με την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της Αραβίας», δήλωσε ο καθηγητής Ας Πάρτον στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Αν και τώρα είναι άγονες, κατά καιρούς οι απέραντες έρημοι της Αραβικής χερσονήσου μετατράπηκαν σε περιοχές γεμάτες με λίμνες γλυκού νερού και ενεργά συμπλέγματα ποταμών», πρόσθεσε.
Τέτοιου είδους περιστάσεις δραματικής αύξησης των βροχοπτώσεων και εμφάνισής τους στην Αραβία ήταν το αποτέλεσμα της αυξημένης έντασης και της βόρειας μετατόπισης των μουσώνων του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με τον Πάρτον.
Εξάλλου, παλαιότερη έρευνα του University College London υποστηρίζει πως η αυξομείωση του μεγέθους μεγάλων λιμνών στις κοιλάδες της Ανατολικής Αφρικής συνδέεται με την επέκταση του εγκεφάλου των πρώτων ανθρώπων.
Ωστόσο ο καθηγητής Μαρκ Μάσλιν, συνεπικεφαλής της νέας έρευνας υποστηρίζει πως οι σύγχρονοι άνθρωποι γεννήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
«Οι άνθρωποι αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν την απότομη μετάβαση από συνθήκες πείνας σε συνθήκες αφθονίας και αντιστρόφως, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση νέων ειδών με μεγαλύτερους εγκεφάλους, που επίσης εξωθήθηκαν από την Ανατολική Αφρική προς την Ευρασία και τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Μάσλιν.