Πολιτική
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 00:34

Αλέκα Παπαρήγα: «Ο δικομματισμός καλά κρατεί»

Την ικανοποίηση της για την αύξηση των ψήφων του ΚΚΕ, κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα στη δήλωσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι «ο δικομματισμός καλά κρατεί», και ότι και σε αυτές τις εκλογές, αναδείχθηκε το ισχυρό μπλόκ του δικομματισμού που σηματοδοτείται από την αλλαγή «τιμονιέρη» της συντηρητικής πολιτικής με τη νίκη της ΝΔ. Το δυσάρεστο είναι, επισήμανε η κ. Παπαρήγα, ότι η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος εκφράστηκε με την μετακίνηση προς τη ΝΔ με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού. «Η ψήφος διαμαρτυρίας πήγε στη ΝΔ» παρατήρησε η γ.γ. του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ -τόνισε η κ. Παπαρήγα- θεωρεί ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες του από αύριο. Πρέπει να δουλέψουμε πιό εντατικά και πιό οργανωμένα ώστε ο ριζοσπαστισμός διαφόρων κοινωνικών δυνάμεων να εκφραστεί προς διαφορετική κατεύθυνση».

«Το ΚΚΕ θα δουλέψει για την ανασύνταξη του λαικού κινήματος, γιατί μόνο με όρους κινήματος ο λαός θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ώστε να απεγκλωβιστεί από τον δικομματισμό», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η γραμματέας του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν κανείς δεν πρέπει να περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει αντιπολίτευση στη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως «θα υπάρξουν χτυπήματα και κάτω από το τραπέζι». Η κ. Παπαρήγα θεώρησε δεδομένη τη συναίνεση -όπως είπε- του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική της νέας κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, στο οποίο το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει.

Οπως είπε η κ. Παπαρήγα τα όργανα του κόμματος θα αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και θα ετοιμαστεί για την αντεπίθεση -καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα- αλλά και ενόψει Ευρωεκλογών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης της κ. Παπαρήγα:

«Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε για μια ακόμη φορά ισχυρό το μπλοκ των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη αλλαγή που έχουμε είναι η αλλαγή του τιμονιέρη της αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής, της πολιτικής υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ο δικομματισμός καλά κρατεί για την ώρα. Η αγανάκτηση βεβαίως και η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε, βγήκε στην κάλπη. Κυρίως όμως στράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό προς τη ΝΔ, προς τα εκεί δηλαδή μεταγγίστηκε η ψήφος διαμαρτυρίας, η ψήφος τιμωρίας προς το ΠΑΣΟΚ. Και επομένως το ζητούμενο που ήταν να εκφραστεί μια ορισμένη ριζοσπαστικοποίηση με την μείωση του δικομματισμού, δεν επιτεύχθηκε. Ακόμα δηλαδή η λαϊκή δυσαρέσκεια βρίσκεται μέσα στις συμπληγάδες πέτρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε θετικό και σημαντικό σ’ αυτές τις συνθήκες το γεγονός ότι το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του. Ανεξάρτητα από το πως φαίνεται, πώς αποκρυσταλλώνεται στο ποσοστό, ξέρετε ότι αυξήθηκε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα επομένως τα ποσοστά δεν μπορούν να απεικονίζουν με πληρότητα τις μετακινήσεις ψήφων. Από τα στοιχεία που έχουμε το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του, και μάλιστα θεωρούμε σημαντικό το ότι έχουμε μια αλλαγή κλίματος και κατάστασης σε σχέση με το 2000, όπου η άνοδος των ψήφων σημειώνεται αισθητά στην Α , Β Αθήνας, στην Α, Β Πειραιά, γενικότερα δηλαδή σε αστικά κέντρα. Αν θυμάστε το 2000 εκεί υπήρχαν πιο αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μεγαλώνει η ευθύνη του από εδώ και μπρος, η δική του ευθύνη, η ευθύνη των ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, η ευθύνη των δυνάμεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο μαζικό κίνημα αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Πού βρίσκεται τώρα η ευθύνη μας; Στο ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ πιο εντατικά, πολύ πιο συστηματικά, πιο προγραμματισμένα, ούτως ώστε ο ριζοσπαστισμός που υπάρχει μέσα στην κοινωνία να μην εκτρέπεται από τον έναν στον άλλο πόλο του δικομματισμού αλλά να εκφραστεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση, σε μια διαφορετική εναλλακτική λύση.

Κατά τη γνώμη μας το κύριο βάρος που πρέπει να δώσουμε είναι στην ανασύνταξη του κινήματος. Στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων μέσα στο κίνημα, στο εργατικό συνδικαλιστικό, στο κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, στο αγροτικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, των γυναικών, σε όλα τα ριζοσπαστικά κινήματα, γιατί πραγματικά με όρους κινήματος είναι δυνατόν να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να ξεκολλήσει στην πορεία από τα κόμματα του δικομματισμού.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν όπως είπαμε μέσα στην κοινωνία, ανεξάρτητα από το ότι δεν εκφράζονται όπως πρέπει στην κάλπη, στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του ΠΑΣΟΚ, στους αριστερούς, ξεκαθαρίζοντας το εξής: Να μη θεωρήσουν ούτε ένα λεπτό ότι είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον πόλο της αντιπολίτευσης στη ΝΔ. Ούτε μπορεί, ούτε θέλει να το κάνει. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν από τον Γ. Παπανδρέου και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το κύριο βάρος δίνεται στη συναίνεση. Μπορεί να υπάρχουν χτυπήματα κάτω από το τραπέζι απέναντι στη ΝΔ, αλλά το κύριο και το βασικό θα είναι η συναίνεση σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας.

Επομένως το μέτωπο της αντιπολίτευσης στην πολιτική της ΝΔ δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο να θεωρηθεί το ΠΑΣΟΚ ηγέτης αυτής της αντιπολίτευσης. Εμείς ακριβώς θεωρούμε ότι μέσα στο κίνημα πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συσπείρωση και το ίδιο το κίνημα να αποτελέσει το αντίπαλο δέος και να είναι απέναντι τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα είναι μια συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όσο και στου ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να μην υπάρχει το δίδυμο και η ψευτοαντιπολίτευση.

Βεβαίως, το ΚΚΕ θα εξετάσει συνολικά τα αποτελέσματα, όπως κάνει κάθε φορά, θα γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλο το κόμμα και θα είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεσή μας, διότι θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, θα έχουμε αγώνες – όπως λέμε- και μεγάλους αγώνες αυτή την περίοδο και οπωσδήποτε υπάρχει και η μάχη των ευρωεκλογών».