Πολιτική
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 07:40

Καθαρή η νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών και με καταμετρημένο το 97,02% των ψήφων στην επικράτεια, καθώς συγκεντρώνει το 45,5% και το ΠΑΣΟΚ 40,57%.

Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται επίσης το ΚΚΕ, που αποσπά ποσοστό 5,82% και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 3,22%. Ακολουθούν το ΛΑ.ΟΣ. με 2,17% και το ΔΗΚΚΙ με 1,78%.

Η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 165 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 117, το ΚΚΕ 12 και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έξι έδρες.

Ο Κώστας Καραμανλής

Για μεγάλη τιμή και μεγάλο χρέος του κόμματος του έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Νέα Δημοκρατία θα φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του λαού.

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Κερδισμένη είναι η δημοκρατία και η Ελλάδα που μας ενώνει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έθεσε ως προτεραιότητες της διακυβέρνησής του την παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία, την αγροτική πολιτική, την επίλυση του Κυπριακού και την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Προχωρούμε όλοι μαζί. Κανείς δεν περισσεύει, μαζί ανοίγουμε μία νέα σελίδα, φτιάχνουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Η δήλωση Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη νίκη του κόμματός του, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του κ. Καραμανλή για το καλό όλης της Ελλάδας και τόνισε : «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προοπτικές που δημιουργήσαμε για τη δίκαιη επίλυση των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα για το Κυπριακό». «Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσουμε μια πολιτική ποιοτική που θα ελέγχει την κυβέρνηση».

Ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ευχή να ανταποκριθεί η Νέα Δημοκρατία εποικοδομητικά στην εντολή που έλαβε και να εργαστεί για τα συμφέροντα της χώρας.

Δήλωση Α. Παπαρήγα

«Η εκλογική αναμέτρηση έδειξε για μία ακόμη φορά ισχυρό το μπλοκ των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη αλλαγή που έχουμε, είναι αλλαγή του τιμονιέρη της αντιλαϊκής πολιτικής, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το ποσοστό του κόμματός της.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

«Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πέτυχε να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή και να σταθεροποιήσει τη θέση του στην πολιτική ζωή», δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει συστηματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συγχαρητήρια στον Κ. Καραμανλή

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο κυβερνητικό έργο, ευχήθηκε στον Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου που τον περιέλαβε ως ανεξάρτητο στους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κώστα Καραμανλή απέστειλαν επίσης ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Αλβανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Φάτος Νάνο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σταυροί προτίμησης

Οσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στην Α' Αθηνών από τη Νέα Δημοκρατία προηγούνται οι κύριοι Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης. Από το ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Νάσος Αλευράς.

Στη Β' Αθηνών, από την Νέα Δημοκρατία πρώτοι σε ψήφους έρχονται Τζαννής Τζαννετάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Δημαράς.

Στην πρώτη περιφέρεια Αθηνών η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 44,76% έναντι 34,90% του ΠΑΣΟΚ. Στην Β' Αθηνών, τα δύο κόμματα δίνουν μάχη στήθος με στήθος καθώς η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,93% και το ΠΑΣΟΚ 38,95%.

Στην Α' Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία αποσπά ποσοστό 43,86% και το ΠΑΣΟΚ 37,33%. Στη Β' Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με 49,78% και προηγείται στην Α' Πειραιά με 46,23%, ενώ αντίθετα στη Β Πειραιά προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 42,06%.