Κόσμος
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 08:14

Στην Αθήνα ο Ερντογάν στα τέλη του μηνός

Eπίσημη επίσκεψη στην Aθήνα θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της

Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα του(28 Mαρτίου), όπως ανέφερε στο BBC.

Mιλώντας στον ανταποκριτή της Eλληνικής Yπηρεσίας του BBC στην

Κωνσταντινούπολη, Aρη Xατζηστεφάνου, ο κ. Eρντογάν έκανε γνωστή την

πρόθεσή του να επισκεφθεί την Aθήνα και να γίνει έτσι ο πρώτος

πρωθυπουργός της χώρας του, μετά τον Tουργκούτ Oζάλ, που πραγματοποιεί

επίσημη επίσκεψη στην Eλλάδα.

Σε συνέντευξή του προς την Eλληνική Yπηρεσία του BBC, ο Tούρκος πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργασθεί με την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Mαρτίου, όπως συνεργάσθηκε και με την απερχόμενη, ενώ σημειώνει πως προσβλέπει στη συνεργασία της νέας

κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του

Kυπριακού και στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες σχετικά με τα ζητήματα του Aιγαίου.

* BBC: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στη νέα ελληνική κυβέρνηση;

* Eρντογάν: ''Τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνεχίζεται με ικανοποιητικό

ρυθμό ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Το γεγονός ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν υπογραφεί 22 συμφωνίες και πρωτόκολλα αποδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Και πριν από τις ελληνικές εκλογές, με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αλλά και ο ελληνικός λαός στηρίζουν την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα έχει ως προτεραιότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει την υπάρχουσα συνεργασία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, όπως ακριβώς κάναμε και με την προηγούμενη''.

* BBC: Πριν από μερικές εβδομάδες δηλώσατε ότι οι εκλογές στην Eλλάδα ίσως έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τώρα τι αναμένετε για το θέμα αυτό;

* Eρντογάν: ''Όπως γνωρίζετε οι σχέσεις μας με την γειτονική Ελλάδα

οικοδομούνται στη βάση μιας νέας κατανόησης και συνεργασίας. Οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης. Τον περασμένο Απρίλιο, εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντηθήκαμε στο Βελιγράδι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Συζητήσαμε και το Κυπριακό και προτείναμε, ως δύο εγγυήτριες δυνάμεις, να συνεισφέρουμε για μία δίκαιη και σταθερή ειρήνη.

Η κυβέρνησή μας σε στενή επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία για τη λύση του ζητήματος. Παρουσίασα τις θέσεις μας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός και στον πρόεδρο των HΠA Tζωρτζ Μπους στις 28 Ιανουαρίου. Και οι δύο χαιρέτισαν την θετική προσέγγισή μας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί. Μετά την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οι αποστολές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και της Τουρκίας, που μετέβησαν στη Νέα Υόρκη, στις 10 Φεβρουαρίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των συνομιλιών.

Αφού σας εξήγησα όμως όλα αυτά, πρέπει να συμπληρώσω και το εξής: Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου είναι ότι θα συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στις υπάρχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και σταθερής λύσης για το νησί.

Θέλουμε από τη νέα κυβέρνηση να κατανοήσει ότι οι θετικές εξελίξεις για την Κύπρο αναπόφευκτα θα αντικατοπτρισθούν στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση, ώστε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό''.

* BBC: Ποια θα είναι η αντίδραση της Aγκυρας εάν οι Ελληνοκύπριοι

απορρίψουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα;

* Eρντογάν: ''Όπως σας είπα, η Τουρκία θέλει μία δίκαιη και σταθερή λύση για την Κύπρο. Για το λόγο αυτό η κυβέρνησή μας έλαβε τη διπλωματική πρωτοβουλία μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Bορείου Κύπρου για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι όμως αδύνατο να δεχτούμε οποιαδήποτε λύση ανεξαρτήτως του κόστους. Η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να προστατεύει τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πρέπει να ξεκινήσει μία νέα εποχή, στην οποία και οι δύο πλευρές θα ζουν με άνεση, ευημερία και συνεργασία, μία εποχή που θα αντανακλά την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Αν η "Νότια Κύπρος" πει όχι στο σχέδιο Ανάν, η ΕΕ και άλλες χώρες της

διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι

στην Τουρκική Δημοκρατία της Bορείου Κύπρου. Κατ' αρχάς θα πρέπει να

αρθεί το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκική Δημοκρατία της Bορείου Κύπρου''. (Σ.Σ. : Εννοεί την κατεχόμενη Κύπρο).

* BBC: Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα προκύψουν για εσάς ορισμένα πρακτικά προβλήματα. Λόγου χάριν πώς θα αντιδράσετε αν σας ζητηθεί να ανοίξει μία ελληνοκυπριακή πρεσβεία στην Αγκυρα ή αν κάποιοι χαρακτηρίσουν τις τουρκικές δυνάμεις στο νησί δυνάμεις κατοχής επί ευρωπαϊκού εδάφους;

* Eρντογάν: ''Εμείς ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας

δίκαιης και σταθερής λύσης για την Κύπρο θα αποφέρουν θετικά

αποτελέσματα μέχρι την 1η Μαΐου με την καλή θέληση και των δύο πλευρών''.

* BBC: Και αν είναι ο κ. Pαούφ Ντενκτάς αυτός που θα πει όχι στο

δημοψήφισμα, τι θα συμβεί;

* Eρντογάν: ''Γι' αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο''.

* BBC: Υπάρχουν σημάδια τριβών στις σχέσεις σας με τον κ. Ντενκτάς. Πώς

ήταν το κλίμα στην τελευταία συνάντησή σας στην Αγκυρα;

* Eρντογάν: ''Συμφωνήσαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει

ανάλογη καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης. Μου παρουσίασε τις θέσεις

του για το ζήτημα και, όπως γνωρίζετε, στις 22 Μαρτίου θα γίνει η

τετραμερής συνάντηση. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα λυθεί τότε''.

* BBC: Οι επαφές του ελληνικού και του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών για το Αιγαίο φαίνεται να δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα. Ποια βλέπετε να είναι η συνέχεια με τη νέα ελληνική κυβέρνηση; Είσθε λόγου χάριν έτοιμοι για παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης;

* Eρντογάν: ''Η διαδικασία διαλόγου και προσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1999 με τις επαφές των

υπουργών Εξωτερικών είχε θετικές επιπτώσεις και για το ζήτημα του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόταση της Τουρκίας, ξεκίνησε από το τέλος του 2000 σειρά συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κατά τη διαδικασία αυτή υπήρξε συμφωνία σε 11 ΜΟΕ μεταξύ των πολιτικών διευθυντών και των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ. Στόχος αυτής της διαδικασίας, που συνεχίζεται ακόμη, είναι η μείωση του κινδύνου εμπλοκής και η αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή του Αιγαίου.

Ελπίζουμε πως ότι έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής θα ενισχυθεί με την

αποδοχή και νέων μέτρων.

Όπως γνωρίζετε, παράλληλα με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του

Τούρκου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, την 1η

Φεβρουαρίου του 2002, και στην Κωσταντινούπολη, στις 12 Φεβρουαρίου

2002, έχουν ξεκινήσει 'διερευνητικές επαφές' μεταξύ των γραμματέων των υπουργείων Eξωτερικών για τις διαφορές του Αιγαίου. Όπως ίσως θα

γνωρίζετε, οι επαφές αυτές διακόπηκαν προσωρινά λόγω των εκλογών στην

Eλλάδα.

Δεν θεωρούμε ότι το Αιγαίο αποτελεί μία περιοχή στην οποία υπάρχει

σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το Αιγαίο

είναι μία κοινή θάλασσα που φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά και που

ενισχύει τις ρίζες της τουρκοελληνικής φιλίας.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η Τουρκία θέλει ειλικρινά να βρεθεί μία δίκαιη και σταθερή λύση που θα στηρίζεται στην κοινή θέληση των δύο πλευρών.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από το σημείο όπου βρίσκονται''.

* BBC: Υπάρχει κάποιο ζήτημα στις διαφορές του Αιγαίου το οποίο θεωρείτε σημαντικότερο για την Τουρκία;

* Eρντογάν: ''Υπάρχει σειρά αλληλοσυνδεόμενων ζητημάτων για το Αιγαίο

μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν θα ήταν λοιπόν σωστό να πούμε ότι κάποια διαφορά είναι πιο σημαντική ή πιο επείγουσα. Θέλω να τονίσω ότι αναζητούμε μία λύση για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, δεν αρκεί να δίνουμε έμφαση σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα.

Θέλω να υπογραμμίσω, ότι η Τουρκία επιθυμεί την εξεύρεση λύσης που θα

στηρίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και των δύο πλευρών. Η Τουρκία

επιθυμεί ειλικρινά την εξεύρεση λύσης και ελπίζουμε ότι η στάση μας αυτή θα βρει ανταπόκριση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση''.