Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της. Δεν εξυπηρετεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη να οδηγηθούμε σε πολιτικό αδιέξοδο και σε δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Από την έντυπη έκδοση
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της. Δεν εξυπηρετεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη να οδηγηθούμε σε πολιτικό αδιέξοδο και σε δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Τα ανωτέρω αναφέρει σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Ν» ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη κι αν οι δανειστές μας τραβήξουν το «σχοινί», η χώρα δεν θα βρεθεί εκτός του ευρώ.
Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη πρόταση θα προβλέπει την απαλλαγή του ιδιοκτήτη για την πρώτη και μοναδική κατοικία δίχως περιορισμούς, για την πάταξη της διαφθοράς ότι η όλη προσπάθεια θα αποφέρει μόνο κέρδη στη χώρα και ότι η Ισπανία από μια αντίστοιχη με τη δική μας λίστα Λαγκάρντ εξασφάλισε 7 δισ. ευρώ, ενώ για τη ρύθμιση των χρεών ανέφερε πως επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, το μόνο που επιθυμούν είναι να περνούν το κατώφλι του εφόρου δίχως προϋποθέσεις για τις 100 δόσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Κουίκ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να τρέξει άμεσα ώστε να διατεθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να προβλέπει προϋποθέσεις χορήγησης ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα ρήτρα προσλήψεων, ώστε όποιος στηρίζεται από αυτό να υποχρεούται να συμβάλλει εμπράκτως και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Πόσο αισιόδοξος είστε για την έκβαση που θα μπορούσαν να έχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας; Παραμένει ορατός ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» που θα έθετε τη χώρα εκτός ευρώ;
«Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η διαπραγμάτευση παραμένει σκληρή και ίσως χρειαστεί να εξαντλήσουμε όλο το διάστημα έως το τέλος του μηνός.
Ομως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σπρώξει στα άκρα τον διάλογο.
Θα διεκδικήσει το δίκιο της δίχως να προκαλέσει, έχοντας στόχο το πώς θα οδηγηθεί σε συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Εκτιμώ ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο τέλος. Δεν συμφέρει, εξάλλου, κανέναν να φθάσουμε σε πολιτικό αδιέξοδο.
Πάντως, σε χειρότερη θέση από αυτή που είμαστε σήμερα δεν μπορούμε να βρεθούμε. Ακόμη κι αν μας τραβήξουν το “σχοινί”. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν θα βρεθούμε εκτός του ευρώ.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας διαθέτει ρευστότητα ώστε να πορευθεί για μεγάλο διάστημα στην περίπτωση κατά την οποία ο ELA διακόψει την παροχή κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες».
Πώς είναι η συγκατοίκηση των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη δημιουργήσει μια πολύ καλή χημεία. Από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε να επικοινωνούμε με ανοικτά χαρτιά και είδαμε ότι αυτό απέδωσε».
Το ίδιο ίσχυσε και πριν από τις εκλογές;
«Πριν από τις εκλογές και παρά τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφεί, δεν υπήρξαν πολλές συναντήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Την επομένη της Κυριακής των εκλογών, όμως, οι πρόεδροι των δύο κομμάτων κινήθηκαν γρήγορα και με αποφασιστικότητα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος».
Θεωρείτε ότι η διαφθορά μπορεί να παταχθεί στην Ελλάδα;
«Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, θα φέρει αποτέλεσμα στην προσπάθειά του να περιορίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Εξάλλου, με την πάταξη της διαφθοράς η Ελλάδα έχει να αποκομίσει μόνο κέρδη. Θυμίζω ότι στην Ισπανία, για παράδειγμα, από μια αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το Δημόσιο εξασφάλισε 7 δισ. ευρώ.
Γιατί να μην ισχύσει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας, όπου ο Ελληνας επιθυμεί την αποκατάσταση της δικαιοσύνης; Ομως, καλό είναι να θυμόμαστε και κάτι ακόμη, θεωρώ εξίσου σημαντικό: Η διαφθορά δεν γνωρίζει σύνορα. Οταν, λοιπόν, κάποιος τα παίρνει, πρέπει και κάποιος να τα δίνει».
Ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία;
«Ενα είναι βέβαιο, πως είτε πρόκειται για επιχειρηματία είτε για απλό πολίτη, όποιος κι αν περνά το κατώφλι του εφόρου, επιθυμεί να ρυθμίσει τα χρέη του σε 100 δόσεις δίχως προϋποθέσεις.
Από ένα ανάλογο πλαίσιο έχουν να κερδίσουν και οι πολίτες και το Δημόσιο. Με το πολυνομοσχέδιο, λοιπόν, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε συμπολίτη μας, του οποίου τα εισοδήματα δεν του επιτρέπουν να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 100 δόσεις, να εξασφαλίζει επιμήκυνση της ρύθμισης για μεγαλύτερα διαστήματα, που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε 150 ή και 200 δόσεις».
Υπόθεση λαθρεμπορίου...
«Από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει πολλά, αλλά όχι άμεσα. Ο,τι κι αν πράξει σήμερα η κυβέρνηση, θα δει οφέλη από το 2016. Ομως δεν θα συμβεί το ίδιο και με το παρεμπόριο.
Η πάταξή του θα φέρει άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία, από την είσπραξη του ΦΠΑ ή άλλων φόρων και, εν γένει, από την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».
Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων;
«Για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, ο σχεδιασμός προβλέπει την απαλλαγή του ιδιοκτήτη για την πρώτη και μοναδική κατοικία, δίχως περιορισμούς. Παράλληλα, θα υπάρξει διαφορετική “μεταχείριση” των ακινήτων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, διότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία τα οποία παράγουν, προσφέρουν στην οικονομία και πρέπει να αναγνωριστούν κίνητρα στους επιχειρηματίες για αυτό.
Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για την ακίνητη περιουσία των αγροτών, όχι όμως για το σύνολό της, αλλά μόνο γι’ αυτή που αποδίδει καρπούς, την οποία δηλαδή ο αγρότης εκμεταλλεύεται».
Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προκάλεσε καθυστερήσεις στην εκτέλεση του νέου ΕΣΠΑ. Θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος;
«Το ζήτημα του ΕΣΠΑ πρέπει να κλείσει το ταχύτερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να “τρέξουμε”, να προλάβουμε τον χρόνο, διότι η οικονομία χρειάζεται κεφάλαια, έχει ανάγκη από ρευστότητα, όπως μεγάλες είναι οι ανάγκες των εξαγωγικών και παραγωγικών επιχειρήσεων.
Θέλω όμως να επισημάνω και το εξής: Μέχρι πρότινος και μέσω της τρόικας, ένα μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ πέρναγε στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι ενισχύσεις να καταλήγουν στα χέρια ξένων επιχειρήσεων.
Αυτό πρέπει σταματήσει, όπως θα πρέπει να θεσπίσουμε και προϋποθέσεις στη χορήγηση των ενισχύσεων του ΕΣΠΑ. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να προβλεφθεί ρήτρα προσλήψεων, ώστε όποιος στηρίζεται από το Πρόγραμμα να υποχρεούται να συμβάλει εμπράκτως και στην καταπολέμηση της ανεργίας».
Και μια τελευταία ερώτηση. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Ελλάδα προκάλεσε με τη στάση της στο ζήτημα της Ρωσίας;
«Στο θέμα της Ρωσίας ακολουθούμε τη λογική της “ενεργητικής” πολιτικής που ακολούθησε και ο Κώστας Καραμανλής. Πιστεύουμε στην “ανοιχτή διπλωματία”.
Υπάρχουν στη διεθνή κοινότητα κράτη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι δύο εξ αυτών και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να βρεθούν σε αντιπαράθεση για τη χώρα μας.
Μπορούν κάλλιστα να συνεργαστούν, όπως συνεργάστηκαν και συνεργάζονται σε άλλες περιπτώσεις, με σημαντικότερη αυτή των υδρογονανθράκων, που έχουμε τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται από κοινού ξένα κοιτάσματα».
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ - [email protected]