Πολιτιστικά
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 16:37

Νέοι δημιουργοί και σταθερές αξίες στο Φεστιβάλ Αθηνών του 2015

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - το οποίο  συμπληρώνει  φέτος εξήντα χρόνια ζωής -παρουσιάστηκε σήμερα, αισθητά νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές,  από τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή,  Γιώργο Λούκο.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - το οποίο  συμπληρώνει  φέτος εξήντα χρόνια ζωής -παρουσιάστηκε σήμερα, αισθητά νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές,  από τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή,  Γιώργο Λούκο.

Παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού  Νίκος Ξυδάκης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του Φεστιβάλ και τόνισαν την πρόθεση στήριξής του.
«Είναι λίγο παράξενο να με προσφωνεί υπουργό, ο Λούκος…  Τα χρόνια που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, το Φεστιβάλ απέκτησε μια πιο εξωστρεφή μορφή, η οποία είναι πιο προσιτή στη σύγχρονη δημιουργία. Δε βλέπουμε τα μπαγιάτικα που έφερναν παλιά οι ατζέντηδες. Αυτό που έχει σημασία είναι πως, πλέον, χαρίζει ταυτότητα και αυτοπεποίθηση στην Αθήνα και τους Έλληνες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.  Ξυδάκης.

«Η περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει άμεσα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και θα συνδράμει όπου χρειαστεί ο θεσμός» ανέφερε η κα Δούρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Καμίνη ο οποίος ανέφερε «ό,τι μπορεί ο δήμος Αθηνών, θα το προσφέρει για να στηρίξει το Φεστιβάλ».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε, αρχικά, σε ορισμένα θεάματα που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη διοργάνωση γιατί οι προτάσεις έγιναν την τελευταία στιγμή, όταν το πρόγραμμα είχε πλέον σχηματοποιηθεί, αλλά θα γίνει προσπάθεια ένταξής τους. Μεταξύ αυτών, μια παραγωγή του Ρούφους Γουεϊνράιτ για την Μαρία Κάλλας αλλά και μία του διάσημου χορογράφου Μπενζαμέν Μιλπιέ.
Η καρδιά των θεατρικών παραστάσεων χτυπά και φέτος στην Πειραιώς 260, ενώ παράλληλα τα θεάματα απλώνονται στο Ηρώδειο, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και σε άλλα σημεία μέσα στην πόλη, με την προσπάθεια να δοθεί βήμα σε νέους δημιουργούς να είναι εμφανής.

Σημαντικές ξένες μετακλήσεις

Το θέατρο σημειώνει δυναμική παρουσία με σημαντικές ξένες μετακλήσεις, αλλά και ελληνικές παραγωγές καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών. Σκηνοθέτες και σχήματα διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Ρομέο Καστελλούτσι με τη Societas Raffaello Sanzio και ο Τόμας Όστερμαγερ με τη Shaubüchne, που πρωτογνωρίσαμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, επανέρχονται με νέες δημιουργίες. Θίασοι όπως οι She She Pop από το Βερολίνο, το Young Jean Lee’s Theater από τη Νέα Υόρκη, το Baxter Theatre από τη Νότιο Αφρική, οι Γάλλοι Φρανσουά Τανγκύ και Νταβίντ Μαμπούς εμφανίζονται για πρώτη φορά, ενώ το New Riga Theatre από τη Λετονία παρουσιάζει - σε πανελλήνια πρώτη - ένα ρωσικό έργο. Παράλληλα, το Φεστιβάλ παραμένει ένας τόπος ανοιχτός στο απρόβλεπτο, ρίχνοντας βάρος στην πρωτότυπη δημιουργία, με αναθέσεις σε ελληνικά σχήματα, με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.

Προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες τάσεις

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες γίνεται προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες τάσεις. Προσεγγίσεις της αρχαιοελληνικής τραγωδίας - που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην Επίδαυρο, αλλά και σε κλειστές αθηναϊκές αίθουσες -, νέες αναγνώσεις ευρωπαίων κλασικών, νέα ελληνικά έργα, μεταδραματικές παραστάσεις «επινοημένου» θεάτρου, θέατρο του δρόμου.

Το βήμα σε νέους καλλιτέχνες αποτελεί βασική προϋπόθεση: πέντε σκηνοθέτες συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι ξαναδοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και στη μικρή Επίδαυρο. Ιδιαίτερη θέση στη φετινή διοργάνωση έχουν οι γυναικείες παρουσίες: σκηνοθέτριες, συγγραφείς, ηθοποιοί. Παράλληλα, η σύνδεση του Φεστιβάλ με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας υπαγόρευσε την ένταξη παραστάσεων που πραγματεύονται θέματα όπως οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενώ το Τροχόσπιτο θα συναντήσει τους θεατές μέσα στην πόλη.

Ποικίλες θεματικές, διαφορετικές σκηνικές εκδοχές προτείνουν ένα καλειδοσκόπιο από αντιλήψεις, συγκινήσεις και όψεις του κόσμου.
Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σημαντικοί καλλιτέχνες θα αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα, ενώ η ελληνο-ιαπωνική συμπαραγωγή της ομηρικής Νέκυιας από το θέατρο Νο θα αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2015

«Aχαρνής» του Αριστοφάνη
Σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Bασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Φάνης Μουρατίδης.

«ΝΟ - NEKYIA»
Μια συνάντηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού με το θέατρο Νο της Ιαπωνίας και τον μεγάλο master Gensho Umewaka, βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου.

«Αίας» του Σοφοκλή
Επικεφαλής ενός εκλεκτού θιάσου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τον Αίαντα του Σοφοκλή στη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, που θα ακουστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε πανελλήνια πρώτη.  Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Παντελής Δεντάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Κλίνης.

«Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στην Επίδαυρο με ένα από τα δημοφιλέστερα κατά την αρχαιότητα έργα, την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», η οποία δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα την κατέτασσαν με ευκολία στις τραγωδίες.  Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Χρυσοστόμου και Άννα Καλαϊτζίδου, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής.

«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, τον ρόλο της Εκάβης θα αναλάβει η Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Μαζί της η δημοφιλής ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νίκος Ψαρράς, Θέμης Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Γιασεμή Κηλαηδόνη, κ.ά..

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Ο Γιάννης Μπέζος κάνει ένα μεγάλο κωμικό ντουέτο με τον Μάκη Παπαδημητρίου. Μαζί τους οι: Πάνος Βλάχος, Κωστής Μαραβέγιας (που υπογράφει και τη μουσική), Δανάη Σκιάδη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Τσουρής, Μαρίνα Σάττι, Νίκος Μαγδαληνός, Κώστας Κοράκης, κ.ά..

«Ορέστης» του Ευριπίδη
Σκηνοθέτης που έχει κερδίσει την εκτίμηση με τη αφοσίωσή του στη χειρωνακτική πλευρά του θεάτρου, ο Σίμος Κακάλας ανεβάζει τον «Ορέστη» σε δύο εκδοχές, μια για κλειστό χώρο και μία για ανοιχτό. Η πρώτη εκδοχή (περιορισμένος αριθμός παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη) θα αποτελέσει την προετοιμασία για την παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Μία λαμπρή αριστοφανική κωμωδία ζωντανεύει στα φετινά Επιδαύρια με την υπογραφή του Βασίλη Παπαβασιλείου. Ο σημαντικός σκηνοθέτης, ηθοποιός και στοχαστής ανεβάζει την ανελέητη σάτιρα για τον Σωκράτη και τις νέες ιδέες των σοφιστών, με τον Πέτρο Φιλιππίδη, κορυφαίο κωμικό ηθοποιό, στον ρόλο του Στρεψιάδη.

«Αίας» του Σοφοκλή
«Ο Σοφοκλής γράφει τον Αίαντα κι εκεί θέτει τα θεμέλια όλης της κατοπινής του δημιουργίας», σημειώνει η Σύλβια Λιούλιου, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]