Την έκπληξη της τελευταίας στιγμής έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας τον πρώην υπουργό επί κυβερνήσεων Καραμανλή, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Την έκπληξη της τελευταίας στιγμής έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας τον πρώην υπουργό επί κυβερνήσεων Καραμανλή, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Όπως είχε γράψει το naftemporiki.gr, η υποψηφιότητα Παυλόπουλου είχε «πέσει» στο τραπέζι από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όταν προεκλογικά προσεγγίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να είναι εκείνος ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νίκης στις εκλογές.
Τότε ο κ. Καραμανλής είχε αρνηθεί ευγενικά την πρόταση Τσίπρα, αλλά είχε προτείνει τον κ. Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας κράτησε την πρόταση του κ. Καραμανλή και την ενεργοποίησε σήμερα, μετά το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου «κάηκε» από την αντίδραση Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ήθελε από την πρώτη στιγμή να γίνει άνω - κάτω το Κολέγιο των Επιτρόπων, η Αθήνα δεν ήθελε να «στεναχωρήσει» έναν θεσμικό συνομιλητή όπως ο κ. Γιούνκερ και μάλιστα σε μια τόσο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης, αλλά ούτε η χώρα να χάσει ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο όπως το Εσωτερικών και Μετανάστευσης.
Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που τη θέση του κ. Αβραμόπουλου καταλάμβανε ο κ. Παπαδημούλης, η Ελλάδα θα έχανε και μια θέση Αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς «σκόνταψε» στην άρνηση, που άγγιξε το όριο του βέτο, από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ από τον χώρο της τέχνης και των επιστημών το Μαξίμου εισέπραξε αρκετές -ευγενικές- αρνήσεις.
Τελικά, μέτρησαν οι καλές σχέσεις με τον Κ. Καραμανλή και η σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στην «εθνική συνεννόηση», εν όψει μάλιστα και ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές, το οποίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει στην παρούσα φάση.
Απολαμβάνοντας τη στήριξη του κόσμου, ο κ. Τσίπρας θέλησε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τον δίαυλο επικοινωνίας με την καραμανλική πτέρυγα και τον μετριοπαθές Κεντροδεξιό χώρο, διεμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τη σκληρή ηγεσία της Συγγρού υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν πως οι όποιες ενστάσεις από τον κόσμο της Αριστεράς θα ξεπεραστούν από τη σθεναρή στάση έναντι των εταίρων και δανειστών της χώρας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ