Πολιτική
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 12:05

Χ. Τρικούπη: Πηγαίνουν σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση» εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το λεγόμενο «προσχέδιο Μοσκοβισί».

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση» εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το λεγόμενο «προσχέδιο Μοσκοβισί».

Όπως σημείωναν πηγές του Κινήματος, τα όσα προβλέπονται στο κείμενο που φέρεται δημοσιογραφικά ως προσχέδιο Μοσκοβισί, «συγκροτούν τη βάση για την παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης υπό τη μορφή ενός τετράμηνου ενδιάμεσου προγράμματος που θα οδηγήσει σε μια νέα  ‘σύμβαση  ανάπτυξης’ ( ευφημισμός του νέου Μνημονίου 3)  για την Ελλάδα η οποία θα προετοιμασθεί και θα συναφθεί την περίοδο αυτή».

Εφόσον ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη συνέντευξή του μετά το χθεσινό Εurogroup  ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο Μοσκοβισί, εξηγούν οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ, «η ελληνική κυβέρνηση  δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί:

  • Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι της. Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνιστούν το πρόγραμμα. Νομικά αυτό που έχει παραταθεί μέχρι 28.2, με νομό που ψήφισε η ελληνική Βουλή, είναι η δανειακή σύμβαση.
  • Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές  χωρίς καμία μονομερή ενέργεια.
  • Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια).
  • Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης (άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης).
  • Την συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς  πλήρως θεμελιωμένα».

Οι παραδοχές αυτές, επισήμαιναν τα στελέχη του Κινήματος, «συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2014, όταν διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και προκηρύχθηκαν οι εκλογές».

Κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να διατυπώσει επίσημα τη θέση της, κατηγορώντας την ότι «αντί για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προς τα εμπρός, ψάχνει γλωσσικά προσχήματα για να πάει προς τα πίσω».

Τέλος χαρακτηρίζαν «επικοινωνιακό τέχνασμα» την αναφορά σε παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και σε παράταση του προγράμματος/μνημονίου «αν και αυτά είναι ταυτόσημα», ενώ έκαναν λόγο πλήρη υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της θέσεις σε σχέση με το χρέος.