Κόσμος
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 11:42

Για δολοφονία του Αμπού Αμπάς κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι τις ΗΠΑ

Νεκροψία στη σορό του παλαιστίνιου Αμπού Αμπάς -επικεφαλής των τρομοκρατών στην πειρατεία του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Ακίλε Λάουρο το 1985- θα διενεργήσει αμερικανός ιατροδικαστής, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. «Ιατροδικαστής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα πραγματοποιήσει τη νεκροψία» δήλωσε ο αμερικανός εκπρόσωπος. «Νομίζω ότι ο Αμπού Αμπάς ήταν άρρωστος, αλλά δεν υπήρχε κάτι το μη φυσιολογικό που να συνδέεται με τον θάνατό του», πρόσθεσε.

Ο Αμπάς απεβίωσε χθες σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τον θάνατο του Αμπού Αμπάς είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η οργάνωση του Αμπάς -το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης(FLP)- κατηγόρησε σήμερα ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δολοφόνησαν τον Αμπάς. «Καθιστούμε την αμερικανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τη δολοφονία του Αμπού Αμπάς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάζεμ Γιουσέφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης. «Εδώ και 10 ημέρες είχαν σταματήσει να του δίνουν φάρμακα στο κέντρο κράτησής του στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι είχε καρδιολογικά προβλήματα και αρτηριακή πίεση», πρόσθεσε.

Ο Αμπού Αμπάς, ο ηγέτης του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Μετώπου είχε συλληφθεί στις 14 Απριλιου 2003 ,μία εβδομάδα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει το Ιράκ και να περάσει στη Συρία. Θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος της πειρατείας στο Ακίλε Λάουρο στις 7 Οκτωβρίου 1985

Ο Αμπού Αμπάς, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μοχάμεντ Αμπάς, γεννηθηκε το 1949 στη Συρία και η οικογένειά του καταγόταν από την περιοχή της Χάιφα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Πηγή ΑΠΕ