Κόσμος
Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 07:28

ΗΠΑ : Κίνδυνος για την ασφάλεια τα βιολογικά όπλα της Ρωσίας

Περίπου 40 τοποθεσίες, όπου επί Σοβιετικής Ενωσης κατασκευάζονταν βιολογικά όπλα, συνιστούν σήμερα κίνδυνο λόγω των ανεπαρκών ελέγχων, υποστήριξε αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας σε μια υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν περίπου 40 ινστιτούτα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Σοβιετικής Ενωσης. Τα ινστιτούτα αυτά συχνά πριλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες παθογόνων προϊόντων», είπε η Λίζα Μπρόνσον, υφυπουργός Αμυνας αρμόδια για την πολιτική ασφάλειας των τεχνολογιών και τον αγώνα για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

«Για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σημαντικό να μην φτάσουν στα χέρια τρομοκρατών η τεχνολογία και τα παθογόνα προϊόντα της Ρωσίας», υπογράμμισε η Μπρόνσον.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είχε υποστηρίξει ότι «η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η πιθανότητα μιας αιφνιδιαστικής και μυστικής επίθεσης με βιολογικά, πυρηνικά ή ακτινολογικά όπλα».