Κόσμος
Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 14:11

Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών και η ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ θα βοηθήσει στην προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από ενδεχόμενη πυρηνική απειλή, όπως για παράδειγμα μια επίθεση με «βρώμικη βόμβα».

Σε έγγραφο προς το συμβούλιο κυβερνητών της IAEA, υπό τον τίτλο «Πυρηνική Ασφάλεια- Μέτρα Προστασίας Εναντίον της Πυρηνικής Τρομοκρατίας», το οποίο έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι η IAEA «θα παράσχει συμβουλές και εξοπλισμό προκειμένου να προληφθεί και να ανιχνευθεί τυχόν παράνομη χρήση πυρηνικών και άλλων ραδιενεργών υλικών» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας σε εγκαταστάσεις πυρηνικών ερευνών στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία εμπλέκεται σε επιθεωρήσεις «διαδικασιών αντίδρασης σε (ενδεχόμενα) επεισόδια».

Εκπρόσωπος της IAEA αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω έγγραφο, το οποίο επιπροσθέτως αναφέρει ότι η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ συνεργάζεται με τις χώρες μέλη με στόχο την αποτροπή πιθανής δολιοφθοράς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πηγές πληροφοριών από δυτικές χώρες δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα, προσθέτουν όμως ότι τα μέλη παρόμοιων οργανώσεων έχουν πιθανώς τη δυνατότητα να κατασκευάσουν μία λεγόμενη «βρώμικη βόμβα», χρησιμοποιώντας ραδιενεργά υλικά σε συνδυασμό με συμβατικά εκρηκτικά ώστε να προκαλέσουν ευρεία μόλυνση στην περιοχή της επίθεσης.

Στον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων απειλητικών σεναρίων επικεντρώνεται και η άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας, με τον κωδικό Ασπίδα του Ηρακλή, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.