Κόσμος
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 16:18

Βρετανία: Ο Κάμερον υπεραμύνεται της υπουργοποίησης πρώην ανώτατου στελέχους της HSBC

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν «όλες οι πρέπουσες διαδικασίες» όταν είχε διορίσει τον Στίβεν Γκριν, πρώην εκτελεστικό πρόεδρο της HSBC, υπουργό Εμπορίου το 2010.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν «όλες οι πρέπουσες διαδικασίες» όταν είχε διορίσει τον Στίβεν Γκριν, πρώην εκτελεστικό πρόεδρο της HSBC, υπουργό Εμπορίου το 2010.

Πιεζόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων (κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου) από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει απαντήσεις για τον διορισμό αυτόν, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου φοροδιαφυγής στο οποίο φέρεται ότι είχε εμπλακεί η ελβετική θυγατρική της πολυεθνικής τράπεζας, ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε ότι τότε οι Εργατικοί είχαν καλωσορίσει τον διορισμό του και πρόσθεσε πως «τρία χρόνια αργότερα, έκαναν ακόμη συναντήσεις μαζί του».

«Όταν διόρισα τον Στίβεν Γκρέι, ακολουθήθηκαν όλες οι πρέπουσες διαδικασίες, διαβουλεύθηκα με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, τον επικεφαλής της υπηρεσίας δεοντολογίας και ηθικής και φυσικά, η επιτροπή διορισμών της Βουλής των Λόρδων εξετάζει τα προσωπικά φορολογικά στοιχεία του καθενός πριν εγκρίνει την απόδοση τίτλου ευγενείας» σε οποιοδήποτε πρόσωπο, τόνισε ο κ. Κάμερον.

Ο Γκριν, κάτοχος τίτλου ευγενείας, δεν είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης, παραμένει ωστόσο ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων.

Νωρίτερα ο Εντ Μίλιμπαντ, ηγέτης των Εργατικών, είχε καταγγείλει το γεγονός ότι η HSBC διευκόλυνε τη φοροαποφυγή επί σειράν ετών σε «βιομηχανική» κλίμακα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν σε γνώση της κοινής γνώμης τον Σεπτέμβριο του 2010 ότι η HSBC διευκόλυνε τη φοροαποφυγή σε βιομηχανική κλίμακα», είπε ο κ. Μίλιμπαντ, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδικασίας των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό.

Ο Γκριν ήταν διευθύνων σύμβουλος και κατόπιν εκτελεστικός πρόεδρος της HSBC όταν είχε λάβει χώρα το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχουν καταγγελθεί. Ο Κάμερον, πέραν του ότι τον διόρισε υπουργό, προώθησε τον διορισμό του στην άνω Βουλή.