Η αραβική εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Αραμπί που εκδίδεται στο Λονδίνο ισχυρίζεται ότι υπάρχει επιστολή της Αλ Κάιντα που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία με 190 νεκρούς και 1.247 τραυματίες. Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε απόψε ότι η αστυνομία εντόπισε ένα κλεμμένο φορτηγό με επτά πυροκροτητές και μια κασέτα στην αραβική γλώσσα που περιείχε στίχους του Κορανίου.
Η ΑΡΑΒΙΚΗ εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Αραμπί που εκδίδεται στο Λονδίνο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της επιστολή της Αλ Κάιντα που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ισπανία με 190 νεκρούς και 1.247 τραυματίες. Εξετάζεται η αυθεντικότητα του περιεχομένου της.
Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Ασέμπες, ανακοίνωσε απόψε ότι η αστυνομία εντόπισε στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, ένα κλεμμένο μικρό φορτηγό που στο εσωτερικό του βρέθηκαν επτά πυροκροτητές και μια κασέτα στην αραβική γλώσσα που περιείχε στίχους του Κορανίου.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας πάντως εξακολουθεί να θεωρεί ως πρώτο ύποπτο την ΕΤΑ, πρόσθεσε ο ίδιος.
Τη βεβαιότητα ότι οι Ισπανοί θα καταφέρουν να «αποτελειώσουν» την «τρομοκρατική σπείρα», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε διάγγελμά του, χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο η ισπανική κυβέρνηση αναφέρεται στην ΕΤΑ, δίχως όμως να την κατονομάσει.
«Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή με αυτούς του δολοφόνους», υπογράμμισε. «Οι υπεύθυνοι θα δικαστούν και θα καταδικαστούν. Στόχος μας είναι η πλήρης και άνευ προϋποθέσεων ήττα της τρομοκρατίας... Δεν πρόκειται να αλλάξουμε πολιτική, ούτε επειδή σκοτώνουν, ούτε προκειμένου να σταματήσουν να σκοτώνουν», τόνισε ο κ. Αθνάρ.
Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος και ζήτησε από όλους τους Ισπανούς να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις αύριο στις 19.00 σε ολόκληρη την Ισπανία, υπό το σύνθημα «Δίπλα στα θύματα, με το Σύνταγμα, για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας».
Το γεγονός πως η συντονισμένη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, έστρεψε τις υποψίες των αρχών στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, εναντίον της οποίας, η κυβέρνηση Αθνάρ τηρεί σκληρή γραμμή.
Πάντως, ο ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, πολιτικού βραχίονα της ΕΤΑ, Αρνάλντο Οτέγκι αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη της βασκικής οργάνωσης στο μακελειό της Μαδρίτης, αποδίδοντας μάλιστα τις επιθέσεις στην «αραβική αντίσταση».
Δεδομένου πάντως πως η Ισπανία έχει στρατεύματα στο Ιράκ και είχε ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ έκανε κάποιους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις να βρίσκεται η Αλ Κάιντα.
Μηνύματα αλληλεγγύης στον ισπανικό λαό καταφθάνουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Η ισπανική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυματίζουν μεσίστιες μπροστά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Το χρονικό του τρόμου
Οι τέσσερις σφοδρότατες εκρήξεις με δεκατρείς βόμβες σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στους σταθμούς Ατότσα, Ελ Πόσο και Σάντα Εουχένια, που βρίσκονται στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μαδρίτη με την Γκουανταλαχάρα.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας, καθώς πλησίαζε τον σταθμό Ατότσα με αποτέλεσμα τρία βαγόνια να διαλυθούν. Τα συνεργεία διάσωσης που κατέφτασαν σχεδόν αμέσως κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των επιβατών. Αλλες δύο εκρήξεις ακολούθησαν σε δύο αμαξοστοιχίες στους σταθμούς Σάντα Εουχένια και Ελ Πόσο στα περίχωρα της Μαδρίτης.
Η κατάσταση που επικράτησε στην ισπανική πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται χαοτική. Η κρατική ισπανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες φρίκης. Tα σωστικά συνεργεία επιστράτευσαν δύο λεωφορεία και πολλά ταξί για τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία, καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούσαν.
O πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κήρυξε τις υπηρεσίες ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού και ταυτόχρονα ανέστειλε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του, υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Τις προεκλογικές τους δραστηριότητες διέκοψαν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ο υποψήφιος πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσε το τέλος της προεκλογικής περιόδου σε ένδειξη πένθους.
«Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου»
Πτώματα κομματιασμένα, παγιδευμένοι άνθρωποι, τραυματίες σε άθλια κατάσταση, πανικόβλητοι επιβάτες, τρομαγμένοι περαστικοί. Εικόνες φρίκης στην ισπανική πρωτεύουσα. «Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», λένε χαρακτηριστικά πολλοί Ισπανοί.
«Το τρένο άνοιξε σαν κονσέρβα. Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο όσα χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά. Δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε», δήλωσε ο Ενρίκε Σάντσες οδηγός ασθενοφόρου.
«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε πολεμική ζώνη. Η φρίκη είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την περιγράψεις. Η Μαδρίτη έχει παραλύσει τελείως. Επικρατεί χάος. Είναι τρομερό», τόνισε η Κάρμεν Πέρες, μια 40χρονη δικηγόρος.
«Υπάρχουν κοντά μου 20-25 σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι. Είναι πιθανό να πεθάνουν από στιγμή σε στιγμή. Στα βαγόνια βρίσκονται πολλά πτώματα που δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα», είπε γιατρός των συνεργείων διάσωσης.
«Τι σχέση έχουμε εμείς με όλα αυτά; Είμαστε μαθητές που πηγαίναμε στα σχολεία μας και τώρα τα πρόσωπα των φίλων μου έχουν κομματιαστεί», επισήμανε μια 16χρονη.
«Είναι τρομερό. Είναι η χειρότερη επίθεση στην ιστορία της Ισπανίας. Αισθάνομαι λύπη και οργή. Αυτοί που το έκαναν δεν είναι άνθρωποι, αλλά αρπακτικά», δήλωσε ο Φερνάντο Λαβάργκα προγραμματιστής που περίμενε να δώσει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας.
Διεθνής καταδίκη
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη να προσαχθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης. «Οποιος και αν είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας, πιστεύω πως για όλον τον κόσμο είναι προφανές πως το να σκοτώνεις αθώους είναι τρομοκρατία και αυτό δεν συζητείται. Είναι ηθικά απαράδεκτο», υπογράμμισε.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Ισπανία που δέχτηκε σήμερα το φρικτότερο τρομοκρατικό κτύπημα που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους εξέφρασε συλλυπητήρια στον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Τουρκία, Φιλιππίνες, Συρία, Μαρόκο, Πολωνία, ο Πάπας, η Ε.Ε. δια των θεσμικών της οργάνων, το ΝΑΤΟ, και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις και έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης στον ισπανικό λαό.
Τα θερμά συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Ισπανίας και τις οικογένειες των θυμάτων εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε επιστολή του προς την Ισπανίδα ομόλογό του, Ανα Παλάθιο. Τις επιθέσεις καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, ο ΣΥΝ και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας.