Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» και όχι «με βάση τη λεγόμενη "εργαλειοθήκη"» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.
Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» και όχι «με βάση τη λεγόμενη "εργαλειοθήκη"» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η λεγόμενη εργαλειοθήκη δεν ήταν πραγματικά εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που την ονόμασε έτσι» και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουρία «έρχεται με μια διάθεση όχι να υποδείξει αλλά να συνεργαστεί».
Ακόμη τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ είναι κοινοί και αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των φαινομένων διαπλοκής.
Όπως υποστήριξε, η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ δεν αφορά την επιβολή κάποιων μέτρων από τρίτους, αλλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα της χώρας.
«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι είχαν εξαρτήσεις με το παρεθλόν και δεσμεύσεις έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μέχρι τώρα δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις, επειδή υπήρξαν απορρυθμίσεις και «προστασία των συμφερόντων μια διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα».
Επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για πράξη αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τέλος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία θα γίνει με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
Γκουρία: Στήριξη και όχι υποδείξεις
Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία διευκρίνισε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι όχι να υποδείξει στη χώρα μας τι πρέπει να κάνει, αλλά να εργαστεί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη της θα βοηθήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι μόνο λίγους.
«Είμαστε εδώ προκειμένου να συνεργαστούμε με την Ελλάδα αλλά και να εργαστούμε για την Ελλάδα. Δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε στη χώρα σας τι πρέπει να πράξει. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι πρέπει να γίνει. Σας ανέθεσαν μία εντολή», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.
Πρόθεση του Οργανισμού, όπως είπε ο κ. Γκουρία είναι να παράσχει εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να βοηθήσει σε τομείς όπως η είσπραξη φόρων, η ενίσχυση ανταγωνισμού και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο ΟΟΣΑ θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Οργανισμός ούτε θα αναλάβει νέους ρόλους, ούτε θα υποκαταστήσει κάνεναν.