Κόσμος
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 07:17

Συγκλονίζεται όλος ο κόσμος από τις επιθέσεις στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές «θα αναλύσουν με προσοχή» τον ισχυρισμό ισλαμικής οργάνωσης, ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που ολόκληρη η Ισπανία δείχνει να έχει παγώσει από τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει ζήσει στη σύγχρονη ιστορία της.

Οι βόμβες που εξερράγησαν σε τέσσερις αμαξοστοιχίες στοίχισαν τη ζωή 192 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.430.

Η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν πως για τις επιθέσεις ευθύνονται οι Βάσκοι της ΕΤΑ. Ωστόσο μία οργάνωση που ισχυρίζεται ότι έδρασε εξ' ονόματος της Αλ Κάιντα, διεκδίκησε την ευθύνη με e-mail που έστειλε στην αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Κουντς αλ-Αραμπι, που εκδίδεται στο Λονδίνο.

Το e-mail στην Αλ Κουντς

Η οργάνωση αυτή, που αυτοαποκαλείται «Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι», διεκδίκησε την ευθύνη με μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εφημερίδα Αλ Κουντς αλ-Αραμπι, στο οποίο περιλαμβάνονται επικρίσεις για την συμμετοχή της ισπανικής κυβέρνησης στην αμερικανική εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας, την οποία οι ισλαμιστές θεωρούν «πόλεμο εναντίον του Ισλάμ».

Πάντως, στην Ουάσινγκτον κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η οργάνωση έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι εκτιμήσεις των ισπανικών αρχών

Ο Iσπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την πιθανότητα να βρίσκονται ισλαμιστές τρομοκράτες πίσω από τις επιθέσεις, αλλά επανέλαβε ότι για τις αρχές κύριος ύποπτος εξακολουθεί να θεωρείται η ΕΤΑ.

Οι τρομοκράτες είχαν βάλει περίπου 100 εκρηκτικά μέσα σε βαλίτσες, τις οποίες τοποθέτησαν στις αμαξοστοιχίες-στόχους. Τουλάχιστον 12 τέτοιες βόμβες εξερράγησαν σε τέσσερα τραίνα, που ήταν γεμάτα κόσμο.

Ο Ανχελ Αθέμπες πρόσθεσε ότι η αστυνομία εντόπισε ένα μικρό φορτηγό αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκαν επτά πυροκροτητές και μία κασέτα στα αραβικά, με στίχους από το Κοράνι. Το αυτοκίνητο, που είχε κλαπεί στη Μαδρίτη, στις 28 Φεβρουαρίου, εντοπίσθηκε στην πόλη Αλκάλα δε Ενάρες, απ'όπου ξεκίνησε το δρομολόγιό της μία από τις αμαξοστοιχίες που χτυπήθηκαν.

Μάλιστα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι καταζητούνται δύο ύποπτοι, που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται σε αρκετά τρένα στην Αλκάλα δε Ενάρες, λίγο πριν γίνουν οι εκρήξεις.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως στην κασέτα που βρέθηκε στο φορτηγό οι στίχοι από το Κοράνι δεν περιέχουν καμμία απειλή.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις και έκανε λόγο «για το πιο απεχθές πρόσωπο της τρομοκρατίας».

Αναπάντητα ερωτήματα

Το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ισπανία είναι ποιός ευθύνεται για το μακελειό.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιθέσεις δεν έχουν τη σφραγίδα της ΕΤΑ, αφού η βασκική οργάνωση σχεδόν πάντα προειδοποιούσε για τα χτυπήματά της, που είχαν στόχους κυρίως πολιτικά πρόσωπα. Επιπλέον το βασκικό κόμμα Μπατασούνα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καταδικάσει τις επιθέσεις. Κάτι που ουδέποτε έχει κάνει για χτυπήματα της ΕΤΑ.

Η ισπανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό να έχουν εμπλακεί ισλαμιστές τρομοκράτες μόνον μετά τον εντοπισμό του φορτηγού αυτοκινήτου στην πόλη Αλκάλα δε Ενάρες.

Απειλές για νέο χτύπημα στις ΗΠΑ

Με το ηλεκτρονικό μήνυμα στην εφημερίδα Αλ Κουντς η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι» προειδοποιεί ότι σχεδιάζεται μία πολύ μεγαλύτερη επίθεση στις ΗΠΑ. Η οργάνωση αυτή έχει διεκδικήσει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία και στο Ιράκ.

«Καταφέραμε να διεισδύσουμε στην καρδιά της Ευρώπης των Σταυροφόρων και να χτυπήσουμε μία από τις βάσεις της συμμαχίας των Σταυροφόρων», αναφέρει στο μήνυμά της η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι». Τα χτυπήματα στη Μαδρίτη περιγράφονται ως «Επιχείρηση Τραίνα του Θανάτου».

«Δεν λυπούμαστε για το θάνατο των λεγόμενων αμάχων. Αφού αυτοί επιτρέπουν να σκοτώνονται τα παιδιά μας, οι γυναίκες μας, γέροι και νέοι στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και στο Κασμίρ, γιατί να μην τούς σκοτώνουμε κι εμείς;», προστίθεται στο μήνυμα αυτό.

Η οργάνωση προειδοποιεί επίσης ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για μία επίθεση στις ΗΠΑ.

«Φέρνουμε καλά νέα στους μουσουλμάνους του κόσμου, ότι το αναμενόμενο χτύπημα «Φτερά του Μαύρου Θανάτου», εναντίον της Αμερικής βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας... Είναι έτοιμο κατά 90% και με τη θέληση του Θεού κοντά στην πραγματοποίησή του», υποστηρίζει η οργάνωση.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Αλ Κουντς, Αμπντέλ-Μπάρι Ατουάν, μιλώντας στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Sky εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επιστολή μπορεί να είναι αυθεντική», προσθέτοντας ότι το ύφος θυμίζει ανάλογες ανακοινώσεις της Αλ Κάιντα.

Επιφυλακτικοί οι Αμερικανοί

Η αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Κουντς έχει λάβει ανάλογες επιστολές από την ίδια οργάνωση που διεκδίκησε την ευθύνη εξ ονόματος της Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις σε δύο συναγωγές στην Τουρκία, το Νοέμβριο, και την επίθεση εναντίον του ΟΗΕ, στη Βαγδάτη, τον Αύγουστο.

Ωστόσο στην Ουάσινγκτον ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του. «Δεν είναι οι εκπρόσωποι της Αλ Κάιντα, παρόλο που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Εχουν ισχυρισθεί αρκετές φορές ότι έχουν την ευθύνη για χτυπήματα, αλλά δεν έχει αποσαφηνισθεί ποιά είναι η διασύνδεσή τους με την Αλ Κάιντα», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η οργάνωση αυτή πήρε το όνομά της από τον Μοχάμεντ Ατεφ, που ήταν γνωστός και ως Αμπού Χαφς. Ο Ατεφ θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ηταν Αιγύπτιος και σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2001.

Με το e-mail που έστειλε στην Αλ Κουντς η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ-Μάσρι» διεκδικεί επίσης την ευθύνη για το θάνατο 19 Ιταλών από την έκρηξη που έγινε στην ιρακινή πόλη Νασιρίγια το Νοέμβριο και αναφέρει ότι μία ομάδα που αποκαλείται «Στρατός του Αλ Κουντς», βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν στόχο τους «Σιωνιστές Μασόνους».

Σήμερα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη την Ισπανία. Το βράδυ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις εναντίον της τρομοκρατίας και σήμερα η κυβέρνηση διοργανώνει νέες ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.