Σήμερα, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, μετά το πέρας της παράστασης «Αυτοκρατορία» (I Have your Data) που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Σήμερα, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, μετά το πέρας της παράστασης «Αυτοκρατορία» (I Have your Data) που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Στη συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ Κτηρίου Μ2 και θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν οι θεατές της συγκεκριμένης παράστασης, θα μιλήσουν σχετικά με το έργο οι Γιώργος Βέλτσος (συγγραφέας), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης), Δημήτρης Δημητριάδης (θεατρικός συγγραφέας), Γιάννης Βούρος (καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΘΒΕ).
Ένα διαρκές μυθικό παρελθόν
Αποτελώντας μια «γέφυρα δημιουργικής συνεργασίας» που ενώνει τους δύο μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης, η «Αυτοκρατορία» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ο οποίος σημειώνει: «Αυτή η Στιγμή, κατά την οποία εσείς διαβάζετε αυτά τα λίγα λόγια, αυτές τις λίγες σκέψεις μου, είναι ένας Χρόνος πλασματικός, αληθινός, μακρύς. Μακρύς, διότι, ενώ γράφονταν καιρό πριν, (25 Μαΐου, ημέρα των εκλογών, μέσα σε ένα τρένο που διέσχιζε την Ελλάδα), εσείς τις διαβάζετε σήμερα, τώρα.
Πλασματικός, διότι αυτό το τώρα είναι πλασματικό, μιας και γεννήθηκαν σε κάποιο άλλο παλαιότερο τώρα. Αληθινός, διότι, πέρα από όλα αυτά, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή - να διαβάζετε τις σκέψεις μου, τώρα - είναι γεγονός, και δεν αμφισβητείται. Αυτός είναι ο χρόνος, λοιπόν, στην “Αυτοκρατορία”. Ένα διαρκές μυθικό παρελθόν, μια Παλαιά Διαθήκη συμπιεσμένη σε ένα παρόν σημερινό, σημαντικό, απόξενο, αδιαμφισβήτητο: αυτή η στιγμή μπροστά στα μάτια σας. Αγαπητοί μου μάρτυρες, χαρείτε - όσο μπορείτε - το ψεύδος του Χρόνου».
Όλη η παλλόμενη αγωνία ενός σώματος
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Βέλτσος σημειώνει: «Έγραψα την “Αυτοκρατορία” μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου. Την είδα πρώτα μέσα στους χρόνους των ρημάτων, δηλαδή μέσα από την ακριβολόγο ιδιότητα της γραμματικής, που διατυπώνει, στα ρήματα, τις εγκλίσεις τους και τις φωνές, όλη την παλλόμενη αγωνία ενός σώματος, όταν υποφέρει το τέλος του χρόνου, και, επειδή μιλά, γερνά αναζωογονούμενο.
Μη έχοντας δική μου γλώσσα άλλη παρά των μεγάλων δραματουργών, προβλέποντας το αδιέξοδο, λόγω της γραφής των άλλων, αναγνωρίζοντας, συγχρόνως, στην ποίηση τη διαβατήρια συνθήκη προς το θέατρο, γνωρίζοντας, επίσης, πως και η συνθήκη αυτή δεν είναι ικανή, για να φανεί το θεατρικό έργο στη σκηνή, έγραψα την “Αυτοκρατορία” μέσα στον κυκεώνα του να γράφεις ό,τι δεν μπορείς να γράψεις και, παρά ταύτα, να το επιτελείς.
Έδειξα ό,τι με συσκοτίζει και, γι’ αυτό, παρέδωσα την “Αυτοκρατορία” στον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Ο Γιάννης Βούρος, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τόλμησε να αναδεχθεί το τολμηρό εγχείρημα».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, δραματουργική επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός - Ηλιάνα Καλαδάμη - Μαριλένα Κατρανίδου, σκηνογραφία: Γιώργος Σαπουντζής, κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, μουσική: Δημοσθένης Γρίβας, βοηθοί σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη - Μαριλένα Κατρανίδου, βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, βοηθός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα, οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου. Διανομή: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Χρήστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύα Σιμάτου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Φουαγιέ Κτηρίου Μ2: 25ης Μαρτίου και Παραλία - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895800.
naftemporiki.gr