Κόσμος
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 08:09

Φόβοι για αύξηση των επιθέσεων στο Ιράκ

Οι επιθέσεις στο Ιράκ θα πυκνώνουν καθώς πλησιάζει η ημέρα που οι Αμερικανοί θα παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς, εκτίμησε ο διοικητής της κατοχικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ, προσθέτοντας ότι στόχος μίας μεγάλης επίθεσης μπορεί να είναι κάποια σημαντική θρησκευτική γιορτή.

«Θα έχουμε περισσότερες απειλές από τρομοκράτες καθώς πλησιάζουμε προς την 30η Ιουνίου, οπότε θα γίνει η παράδοση της εξουσίας, διότι οι τρομοκράτες αντιλαμβάνονται σαφώς ότι εφόσον αποκατασταθεί η Δημοκρατία δεν θα έχουν κανένα πρόσχημα για άλλες επιθέσεις», δήλωσε ο Πολ Μπρέμερ, επισκεπτόμενος τη βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του αμερικανικού στρατού, στο δυτικό Ιράκ.

Την ώρα που ο Μπρέμερ έκανε αυτές τις δηλώσεις οι αμερικανικές δυνάμεις έχαναν άλλους δύο άνδρες, καθώς το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από βόμβα. Από την επίθεση, που έγινε στην περιοχή Χαμπανίγια στη δυτική Βαγδάτη, τραυματίσθηκε άλλος ένας στρατιώτης.

Ο Πολ Μπρέμερ κατά την επίσκεψή του στη βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τον επόμενο μήνα, όταν εκατομμύρια Σιίτες θα συγκεντρωθούν στην Κερμπάλα, καθώς τιμούν τη μνήμη του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Η γιορτή Αρμπέιν, που υπολογίζεται ότι θα πέσει γύρω στις 10 Απριλίου, συμπίπτει με την επέτειο της ανατροπής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, σύμπτωση που κάνει τους Αμερικανούς να φοβούνται ότι οι ιρακινοί αντάρτες ή ξένοι ισλαμιστές που έχουν μπει στο Ιράκ θα επιχειρήσουν μαζικά χτυπήματα.

«Οι επιθέσεις στην Κερμπάλα, πριν από δύο εβδομάδες, έγιναν από έξι ανθρώπους που φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά. Υπήρχαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκεί και δεν μπορείς να τους ψάξεις όλους. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί κατά 100% η ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Μπρέμερ.