Κόσμος
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 11:20

Πενθεί ολόκληρη η Ισπανία

Τεράστιες συγκεντρώσεις πένθους οργανώνονται από το μεσημέρι σε ολόκληρη την Ισπανία, μετά από τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 198 μέχρι στιγμής νεκρούς στη Μαδρίτη, την ευθύνη για τις οποίες η ισπανική κυβέρνηση αποδίδει στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ETA.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάθιο, επανέλαβε σήμερα το πρωί την επίσημη θέση της ισπανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «όλα φαίνεται να δείχνουν» ότι οι επιθέσεις της Μαδρίτης φέρουν την υπογραφή της ETA, παρά την εμφάνιση τη νύκτα μηνύματος με το οποίο η Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας.

Ο ισπανικός Τύπος κρατά σήμερα πιό επιφυλακτική στάση για τους δράστες της επίθεσης, έπειτα από τις πρώτες εκδόσεις όπου οι ισπανικές εφημερίδες απέδιδαν την ευθύνη των επιθέσεων στην οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών.

Στο κέντρο της Μαδρίτης διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι όλη τη νύκτα στην Πουέρτα ντελ Σολ, ενώ στις προσόψεις των κτιρίων της ισπανικής πρωτεύουσας έχουν αναρτηθεί μαύρες κορδέλες.

«Για το δικαίωμα στη ζωή. Οχι στην ETA», αναγράφεται σε ένα από τα πανώ που έχουν απλωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ ανάμεσα σε αναμμένα κεριά και μηνύματα πένθους.

Ολόκληρος ο πληθυσμός καλείται να κατέβει στους δρόμους από το μεσημέρι για να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ισπανία.

Στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου όλες οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, μαύρες κορδέλες έχουν εμφανιστεί στα παράθυρα και στα μπαλκόνια με φόντο άσπρα σεντόνια ή ισπανικές σημαίες, ενώ μαύρες κορδέλες έχουν αναρτηθεί και στις κεραίες των αυτοκινήτων.

Η ίδια μαύρη κορδέλα εμφανίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων, καθώς και στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων.

Σε ολόκληρη την Ισπανία τα θέατρα, τα μουσεία, οι αίθουσες συναυλιών παραμένουν κλειστά.

Στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου της Μαδρίτης που έχει μεταβληθεί σε γιγάντιο νεκροτομείο και όπου πενήντα περίπου πτώματα παραμένουν για αναγνώριση, τα ξενοδοχεία ανακοίνωσαν ότι θα φιλοξενήσουν δωρεάν τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ πολλές οργανώσεις ταξί προσφέρθηκαν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.