Κόσμος
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 09:50

Πυρήνας της Αλ Κάϊντα πίσω από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη

Οι ανακριτές που ερευνούν για τους υπευθύνους των αιματηρών επιθέσεων στη Μαδρίτη, πιστεύουν ότι πίσω από το μακελειό βρίσκεται ένας πολυεθνικός πυρήνας οπαδών της Αλ Κάιντα, γράφει σήμερα η «Washington Post», επικαλούμενη πηγές των ευρωπαικών και αραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι πρώτες έρευνες και οι ανακρίσεις των τριών Μαροκινών και των δύο Ινδών συλληφθέντων, όπως επίσης και διάφορα άλλα στοιχεία, έδειξαν ότι οι επιθέσεις έγιναν από την Αλ Κάιντα.

Αν και οι Ισπανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να έχει παίξει ρόλο και η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι έχει κλείσει η υπόθεση σε ό,τι αφορά τη βασκική οργάνωση.

Πηγές των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στην «Wahsington Post», ότι η ομάδα που εξαπέλυσε τις επιθέσεις αποτελείται από Ισλαμιστές εξτρεμιστές, που περιλαμβάνουν Σαουδάραβες και άλλους Βορειοαφρικανούς, εκτός από τους συλληφθέντες Μαροκινούς. Εκτιμούν επίσης ότι μετείχαν και κάτοικοι της Ισπανίας, όπως και άλλοι που μετέβησαν στην Ισπανία ειδικά για την επίθεση αυτή.

Ισπανοί αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο για να βρούν τα νήματα του τρομοκρατικού σχεδίου που υλοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει ούτε μία προειδοποίηση.